Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

4 ditë punë në vend të pesë, mund të arrihet përmes Inteligjencës Artificiale. Ja si!

4 ditë punë në vend të pesë, mund të arrihet

Të punosh katër ditë dhe të paguhesh për pesë është një ëndërr për shumë punonjës. Megjithatë, ndryshimet dramatike në vendin e punës të epokës së pandemisë e kanë kthyer këtë ide dikur të pakuptueshme në realitet për disa punëtorë. Dhe ndërsa dalin më shumë të dhëna globale, një numër në rritje i kompanive po ndjekin këtë qasje pas rezultateve pozitive të testimit në vende të ndryshme, duke përfshirë Britaninë e Madhe, Islandën, Portugalinë dhe më shumë.

Inteligjenca artificiale (AI) po rrit ritmin në vendin e punës dhe disa ekspertë besojnë se mund të përshpejtojë miratimin e javës katërditore të punës. Të dhënat nga burimi i lajmeve dhe ngjarjeve me bazë në Londër Tech.co të mbledhura në fund të vitit 2023 i japin besim kësaj ideje. Për ndikimin e teknologjisë në vendin e punës për vitin 2024 , kompania anketoi më shumë se 1000 liderë biznesi në SHBA. Studiuesit zbuluan se 29% e organizatave me katër javë pune përdorin AI gjerësisht në operacionet e firmave të tyre, duke zbatuar mjete gjeneruese të AI si ChatGPT si dhe programe të tjera për të përmirësuar operacionet. Në krahasim, vetëm 8% e organizatave pesëditore të javës së punës përdorin AI në këtë masë. Dhe 93% e bizneseve që përdorin AI janë të hapura për një javë pune katër-ditore, ndërsa për ata që nuk e bëjnë, më pak se gjysma janë të hapura për të punuar me javë më të shkurtra. Duke i dorëzuar detyra të thjeshta mjeteve të AI, ne fitojmë kohë të paçmueshme të humbur më parë për aspekte të ngadalta. Në agjencinë e dizajnit dixhital me bazë në Londër, Driftime, adoptimi i teknologjisë së AI ka qenë thelbësor për t'i mundësuar biznesit të funksionojë një javë pune fleksibël katër-ditore.

“Duke dorëzuar detyra të thjeshta mjeteve të AI, ne fitojmë kohë të paçmueshme të humbur më parë për aspekte të ngadalta të procesit”, thotë bashkëthemeluesi Abb-d Taiyo.

Taiyo beson se ka kuptim që të dy punonjësit e tij dhe kompania e tij të punojnë me javën e kondensuar.

"Në vend të një rënie në sasinë e punës së krijuar gjatë vetëm katër ditëve, ne kemi parë një cilësi jashtëzakonisht të lartë të punës së shoqëruar nga një kthim i lartë i kënaqësisë së stafit. Shëndeti dhe lumturia e ekipit tonë është në korrelacion të drejtpërdrejtë me standardin e lartë të punë e prodhuar”, thotë ai.

Shayne Simpson, drejtor menaxhues i grupit të TechNET IT Recruitment me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, gjithashtu beson se AI ka qenë thelbësore për suksesin e politikës së javës së punës katër-ditore të kompanisë. Firma ka gjetur se mjetet e AI kursejnë secilin prej konsulentëve të tyre të rekrutimit 21 orë në javë, kryesisht duke automatizuar detyrat e mëparshme manuale si futja e të dhënave, emailet e konfirmimit, shqyrtimi i rifillimit dhe kontakti me kandidatët. Kjo ka reduktuar kohën për të plotësuar rolet e përhershme në kompani me një mesatare prej 10 ditësh.

"Ky kursim i kohës i lejon ekipit tonë të arrijë qëllimet e tyre javore më herët gjatë javës dhe fleksibiliteti i çliron konsulentët tanë nga të qenit të lidhur në tavolinat e tyre, duke u mundësuar atyre të shijojnë një të premte pushimi të merituar," thotë Simpson.

Jo vetëm që java e shkurtuar e punës e kompanisë ka rritur produktivitetin, Simpson thotë se ka qenë gjithashtu çelësi për tërheqjen e talenteve për të punuar brenda vetë kompanisë.

"Profesionistët e sprovuar të rekrutimit joshen nga proceset tona të thjeshta, ndërsa talenti i nivelit fillestar është i etur për të përqafuar mjete të reja”, shton ai.

Në vend që të bëhen thjesht shërbëtorë të makinerive, punëtorët duhet të zhvillojnë aftësi të reja që mund të përdorin, plotësojnë dhe udhëheqin AI, duke arritur rezultate të përmirësuara. Megjithatë, disa industri do të përfitojnë nga AI më shumë se të tjerat veçanërisht ato që janë në gjendje të përdorin mjete gjeneruese të AI për detyra të tilla, duke përfshirë zhvillimin e softuerit, krijimin e përmbajtjes, marketingun dhe shërbimet ligjore, thotë Fu. Plus, zhvillimi i inteligjencës artificiale ka ende një rrugë për të bërë nëse do të reduktojë ndjeshëm orët e punës së njerëzve në të gjithë bordin. Ajo që mund të shtyjë kalimin në një javë pune katër-ditore në një peizazh biznesi të fuqizuar nga AI, mund të mos varet përfundimisht nga robotët.

Në vend që të lejojnë që AI të plotësojë punën e njerëzve, për shembull, disa biznese mund ta përdorin atë për të automatizuar detyra të caktuara ndërsa grumbullojnë punë të tjera për punonjësit për të mbushur orët e reja të hapura. Megjithatë, pavarësisht disa rezervave, një numër në rritje i drejtuesve të biznesit duke përfshirë ata nga disa prej kompanive me të ardhurat më të larta në botë –e shohin një javë pune të shkurtuar të drejtuar nga teknologjia si një të ardhme të pashmangshme./M.K-dritare.net