Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Historia e së premtes 13, dita ogurzezë e vitit!

Historia e së premtes 13, dita ogurzezë e vitit!

Kur bëhet fjalë për fatin e keq, ka besëtytni aq të përhapur në kulturën perëndimore sa ajo e së premtes në datën 13. Ashtu si ndërpreja e rrugës nga një mace e zezë dhe thyerja e një pasqyre, nocioni i një dite që mund të sjellë fatkeqësi është ngulitur thellë në psikologjinë e njerëzve.

Ka madje një emër për të përshkruar frikën irracionale të datës: paraskevidekatriaphobia, një formë e specializuar e triskaidekaphobis, një frikë nga numri 13.

Ndërsa e 13-ta në ditën e premte mund të quhet si një fenomen i rrallë, kalendari ynë gregorian do të thotë që 13 -ta e çdo muaji ka më pak mundësi të bjerë të premten sesa çdo ditë tjetër të javës. Sidoqoftë, nuk është një besëtytni universale, në Greqi dhe vendet hispanike, është e 13 e së martës që konsiderohet një ditë e fatit të keq, ndërsa në Itali, është e 17 e së martës.

Këtë muaj, megjithatë, ka vetëm një në kalendar: e premte, 13 gusht

Krijimi i besëtytnisë

Si shumë besëtytni që kanë evoluar me kalimin e kohës dhe nëpër kultura, është e vështirë të përcaktosh origjinën e saktë të 13 të së premtes. Megjithatë, ajo që dimë është se edhe e premtja edhe numri 13 janë konsideruar si fat i keq në kultura të caktuara gjatë historisë. Në librin e tij "Origjina e jashtëzakonshme e gjërave të përditshme", Charles Panati e gjurmon konceptin e të mallkuarve në mitologjinë nordike, kur Loki, perëndia e Ligësisë, theu rregulllat në një darkë në Valhalla, duke e çuar numrin e perëndive të pranishme në 13. I mashtruar nga Loki, perëndia e verbër Hodr u mashtrua për të qëlluar vëllain e tij Balder, perëndinë e Dritës, gëzimit dhe mirësisë, me një shigjetë duke e vrarë në vend.

Miq apo armiq? Marrëdhënia e gjatë dhe e ndërlikuar e Artit me fenë

Nga Skandinavia, shpjegon Panati, besëtytnia u përhap në jug në të gjithë Evropën, duke u vendosur përgjatë Mesdheut me fillimin e epokës së krishterë. Nga aty u krijua Darka e Fundit, nga Jezu Krishti dhe dishepujt e tij të enjten e madhe.I ftuari i 13 -të dhe më famëkeq që mbërriti, Juda Iskarioti, ishte dishepulli që tradhtoi Jezusin, duke çuar në kryqëzimin e tij të premten e madhe.

Në traditën biblike, koncepti i të premteve pa fat, shtrihet edhe më tej sesa kryqëzimi, E premtja thuhet se është dita kur Adami dhe Eva hëngrën frutin e ndaluar ,dita kur Kaini vrau vëllanë e tij, Abelin, dita kur u rrëzua tempulli i Solomonit, dhe dita kur arka e Noes lundroi në Përmbytjen e Madhe.

Sidoqoftë, vetëm në shekullin XIX-të, 13 e së premtes u bë sinonim i fatkeqësisë. Siç shpjegon Steve Roud në "Udhëzuesi i Pinguinit për Supersticionet e Britanisë dhe Irlandës", kombinimi i së premtes dhe numrit 13 është një shpikje viktoriane.

Historia e së premtes 13, dita ogurzezë e vitit!

Një histori alternative

Duke patur parasysh besëtytnitë, jeni të falur nëse mendoni se 13-ta e ditës së premte është ogurzezë. Nëse gërmojmë më thellë, megjithatë, ne gjithashtu gjejmë dëshmi se e premtja dhe numri 13 që janë konsideruar prej kohësh si një pararojë e fatit të mirë. Në kohët pagane, për shembull, e premtja besohej se kishte një lidhje unike me femrën hyjnore. E dhëna e parë në fakt mund të gjendet në emrin e ditës së javës Friday, i cili rrjedh nga anglishtja e vjetër dhe do të thotë "dita e Frigg-ës". Si mbretëresha e Asgardit dhe një perëndeshë e fuqishme e qiellit në mitologjinë norvegjeze, Frigg (e njohur edhe si Frigga) ishte e lidhur me dashurinë, martesën dhe mëmësinë.

Historia e së premtes 13, dita ogurzezë e vitit!

Një histori e shkurtër e zemërimit femëror në art

Frigg u dha mbrojtje shtëpive dhe familjeve, ruajti rendin shoqëror dhe mund të endte fatin ashtu siç bëri retë. Ajo gjithashtu zotëronte artin e profecisë dhe mund të dhuronte ose hiqte pjellorinë. Nga ana tjetër, Freyja, perëndeshë e dashurisë, pjellorisë dhe luftës me të cilën Frigg shpesh ngatërrohej, ishte e pajisur me fuqinë për të bërë magji, për të parashikuar të ardhmen dhe për të përcaktuar se kush do të vdiste në beteja, dhe thuhej se hipte në një qerre të tërhequr nga dy mace të zeza. Këto perëndesha u adhuruan gjerësisht në të gjithë Evropën dhe për shkak të tyre, e premtja u konsiderua një ditë me fat për të bërë martesa.

Numri 13 ndërkohë, është konsideruar prej kohësh si një numër i rëndë nga kulturat para-krishtere dhe adhurimi i perëndeshës për lidhjen e tij me numrin e cikleve hënore dhe menstruale që ndodhin në një vit kalendarik. Pjelloria vlerësohej në kohët pagane dhe veprat e artit shpesh krijonin lidhje me menstruacionet, pjellorinë dhe fazat e hënës.

E premtja e datës 13 ende ndjek fantazinë perëndimore. Por me siguri që historia e saj do të rishkruhet.

Historia e së premtes 13, dita ogurzezë e vitit!

Rruga mund të ketë filluar tashmë të kthehet dhe përmendim Taylor Swift, e cila i konsideron 13 numrin e saj me fat dhe në fillim të karrierës së saj, shpesh interpretonte me numrin e shkruar në dorën e saj.

"Unë kam lindur në datën 13. Unë mbusha 13 vjeç të premten më 13. Albumi im i parë u bë i artë në 13 javë. Kënga ime e parë Nr. 1 kishte një prezantim prej 13 sekondash," tha ajo për MTV në vitin 2009. "Sa herë që kam fituar një çmim që jam ulur ose në sediljen e 13 -të, në rreshtin e 13 -të, në seksionin e 13 -të ose në rreshtin M, që është shkronja e 13 -të. Në thelb, sa herë që një 13 -të vjen në jetën time, është një gjë e mirë."

Historia e së premtes 13, dita ogurzezë e vitit!

Me më shumë rrëfime si ky, fati në vend të frikës, mund të bëhet trashëgimia e së premtes së 13 -të./M.M-dritare.net