Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Vendi ku ende është viti 2016-të!

Vendi ku ende është viti 2016-të!

Më 11 shtator, etiopianët do të festojnë fundin e një viti dhe fillimin e një viti tjetër. Megjithatë, kur vendi i Afrikës Lindore të festojë Vitin e Ri pas disa muajsh, teknikisht do të jetë 2017, sipas kalendarit etiopian. Pra, pse Etiopia, vendi i dytë më i populluar i Afrikës është shtatë vjet e tetë muaj prapa pjesës më të madhe të pjesës tjetër të botës? Si funksionon kjo për etiopianët që jetojnë në një planet që vepron kryesisht në një epokë krejtësisht të ndryshme?

Përgjigjet qëndrojnë në traditat që datojnë shekuj më parë dhe një ndjenjë e fortë e identitetit kombëtar.

Kalendari unik!

Në Etiopi, viti i lindjes së Jezu Krishtit njihet si shtatë ose tetë vjet më vonë se kalendari gregorian ose perëndimor, i cili u prezantua nga Papa Gregori XIII në 1582. Sipas ekspertëve, Kisha Romake e rregulloi llogaritjen e saj në vitin 500 të es, ndërsa Kisha Ortodokse Etiopiane zgjodhi t'u përmbahej datave të lashta. Megjithëse pjesa më e madhe e pjesës tjetër të botës vazhdoi të miratonte kalendarin Gregorian, Etiopia e ka mbajtur të vetën.

"Ne jemi unikë. Ne kemi kalendarin tonë. Ne kemi alfabetin tonë. Ne kemi traditat tona kulturore”, thotë Eshetu Getachew, CEO i Rotate Ethiopia Tours And Travel.

I menduar se daton të paktën 1500 vjet më parë, Kalendari Etiopian ka shumë ngjashmëri me kalendarin Koptik të Kishës Ortodokse Kopte të Aleksandrisë, një kishë e krishterë ortodokse orientale me qendër në Egjipt. Pas një sistemi diellor-hënor, ai zgjat 13 muaj, ku 12 prej tyre zgjasin 30 ditë. Muaji i fundit përbëhet nga vetëm pesë ditë, ose gjashtë ditë gjatë një viti të brishtë. Udhëtarët që vizitojnë Etiopinë shpesh habiten kur mësojnë se janë kthyer mbrapa në kohë. Meqenëse bizneset dhe shkollat ​​ndërkombëtare në vend priren të ndjekin kalendarin Gregorian, shumë etiopianë nuk kanë zgjidhje tjetër veçse të përdorin kalendarin tradicional etiopian.

"Është shumë e vështirë. Është mjaft sfidë. Më duhet të mendoj për orët, ditët. Ndonjëherë muajt, dhe ndonjëherë edhe viti”, thotë për CNN Travel arkeologu etiopian Goitom W Tekle.

Tekle shpjegon se disa institucione duhet të vazhdojnë të kalojnë midis dy kalendarëve, duke përfshirë datat dhe oraret e ndryshme, kur korrespondojnë me etiopianët, veçanërisht ato me bazë në zonat rurale dhe ato jashtë vendit. Edhe diçka aq e thjeshtë sa aplikimi për një certifikatë lindjeje mund të përbëjë probleme kur përpiqeni të bashkoni sistemin etiopian dhe sistemin perëndimor.

Konfuzion i datës!

Krebs pranon se kalendari tradicional etiopian nuk është i vetmi kalendar i veçantë, duke treguar kalendarin e lashtë egjiptian, ku viti 2024 korrespondon me vitin 6266, si shembull. Arabia Saudite ka pasur tradicionalisht prioritet kalendarin Hixhri, i përbërë nga 12 muaj dhe 354 ditë, por kohët e fundit miratoi përdorimin e kalendarit Gregorian për marrëdhëniet zyrtare. Ndërkohë, kalendari hebraik është kalendari zyrtar i Izraelit. Krebs mendon se interesi për kalendarin etiopian është rritur vitet e fundit, duke sugjeruar se kjo mund të lidhet me faktin se ai është shumë afër me kalendarin Gregorian. Viti i Ri, ose Enkutatash, që përkthehet si dhuratë e bizhuterive në gjuhën semite etiopiane amharike, arrin në fund të sezonit të shirave.

Adey Abeba, një lule indigjene në Etiopi, lulëzon gjatë kësaj periudhe dhe është bërë simbol i Vitit të Ri Etiopian.

"Ky është si një fillim i ri. Pas kësaj, sasia e shiut zvogëlohet dhe kudo që të shkosh është shumë e gjelbër”, thotë Gashaw.

Ai vazhdon duke theksuar se Viti i Ri më 1 janar nuk do të kishte kuptim në Etiopi, pasi data bie gjatë stinës së thatë, ndërsa 11 shtatori (ose 12 shtatori gjatë një viti të brishtë), që shënon gjithashtu fillimin. të vitit egjiptian. Nuk janë vetëm muajt, ditët dhe vitet që ndryshojnë në Etiopi. Vendi gjithashtu funksionon me sistemin e vet të kohës. Etiopia ndjek një sistem orësh 12-orësh që funksionon nga agimi deri në muzg. Ndërsa shumica e vendeve e fillojnë ditën e tyre në mesnatë, etiopianët përdorin një sistem orësh 12-orësh që funksionon nga agimi në muzg, duke filluar nga ora 1 e mëngjesit. Kjo do të thotë se ajo që shumica e njerëzve jashtë vendit do ta konsideronin si 7 të mëngjesit, etiopianët do ta klasifikonin si 1 të mëngjesit.

Koha e ndryshimit?

Vizitorët e huaj nuk kanë nevojë të shqetësohen për ngatërrimin e orareve dhe datave të fluturimit. Linjat ajrore të Etiopisë përdorin kalendarin evropian. Kalendari tradicional etiopian, i bazuar në mësimet e Kishës Ortodokse Etiopiane, nuk është as i vetmi kalendar funksional në vend./M.K-dritare.net