Na ndiqni edhe në

Bota

Çështja Brexit/ Nuk do të ketë konferencë të përbashkët shtypi Biden - Johnson!

Çështja Brexit/ Nuk do të ketë konferencë të

Kryeministri Britanik ka vendosur të mirëpresë Presidentin e SHBA Joe Biden në Cornwall, Angli për një takim dypalësh ku është planifikuar të diskutohet "Karta e Atlantikut", një azhornim modern i deklaratës së përbashkët midis Winston Churchill dhe Franklin Delano Roosevelt mbi sfidat me të cilat u përball bota pas Luftës së Dytë Botërore.

Qeveria britanike tha se nuk do të komentonte mbi këtë çështje deri pas bisedimeve të së enjtes. Në mënyrë të pazakontë për një takim midis udhëheqësve të SH.B.A.-së dhe Mbretërisë së Bashkuar, nuk do të ketë asnjë konferencë të përbashkët shtypi më pas, vetëm një konferencë për gazetarët dhe një lexim. Nuk është e pabesueshme që kjo të ndodhte sepse do të ishte e pamundur që çështja e Irlandës së Veriut të shmangej nga pyetjet e gazetarëve, duke krijuar një moment të vështirë diplomatik në kamera, diçka që të dy krerët kanë preferuar ta shmangin.

Problemet që Brexit ka krijuar për Irlandën e Veriut janë shumë serioze. Provinca që Anglia ka në kufi me Republikën e Irlandës, e cila është një vend anëtar i BE-së. "Protokolli i Irlandës së Veriut", i cili bën pjesë në marrëveshjen Brexit midis Anglisë dhe BE.

Ajo e bën këtë duke mbajtur Irlandën e Veriut në zonën doganore të BE-së dhe tregun e vetëm për mallra, që do të thotë se nuk ka nevojë për kontrolle fizike për mallrat që kalojnë kufirin.

Marrëveshja ka krijuar një kufi de facto detar midis Irlandës së Veriut dhe pjesës tjetër të Mbretërisë së Bashkuar, e cila ka zemëruar unionistët në Irlandën e Veriut dhe në Britani. Por Johnson ende nuk e ka zbatuar plotësisht protokollin, nga frika e mungesave të ushqimit në Irlandën e Veriut, ndër të tjera.

Biden është shprehur se "ideja e mbylljes së kufirit në veri dhe në jug përsëri nuk është e drejtë".

Ndërsa Kryeministri mund të dëshirojë të flasë në vend të kësaj për të ardhmen e Mbretërisë së Bashkuar si një dritë udhëheqëse e komunitetit ndërkombëtar, ai nuk mund t'i shpëtojë faktit që Brexit ka ndryshuar thelbësisht perceptimin e Anglisë midis aleatëve të saj./dritare.net