Na ndiqni edhe në

Bota

Tre vende të BE kërkojnë më shumë investime në mbrojtje!

Tre vende të BE kërkojnë më shumë investime në

Estonia, Franca dhe Polonia kanë bërë thirrje për rritjen urgjente të gatishmërisë mbrojtëse të Evropës. Në kërkesën zyrtare, të tre vendet përshkruajnë prioritetet e tyre për Strategjinë e re Industriale të Mbrojtjes Evropiane.

“Ne duhet të sigurojmë që ambicia e Strategjisë të jetë proporcionale dhe e mbështetur nga veprime konkrete që mbështesin aftësinë tonë luftarake. Ne jemi në një garë me kohën”, citohet në kërkesën zyrtare.

Ja disa nga kërkesat që lidhen me investimet për mbrojtje:

• Të përmirësojë kapacitetin afatgjatë të industrisë së mbrojtjes të BE-së për të siguruar nevojat e forcave tona të armatosura, për të reduktuar varësitë strategjike dhe për të rritur aftësinë për të rritur shpejt prodhimin në kohë krizash;

• Mbështet një rritje thelbësore në nivelet e shteteve anëtare të rezervave të municioneve vendimtare për betejën, disponueshmërinë e sistemeve kryesore të armëve dhe aftësive të tjera në të gjitha fushat;

• Rritja e avantazhit konkurrues të BE-së dhe Shteteve të saj Anëtare në teknologjinë dhe inovacionin (ushtarak dhe me përdorim të dyfishtë), duke përfshirë heqjen e pengesave, sigurimin e zinxhirëve të furnizimit dhe përmirësimin e aksesit në financimin e rritjes;

• Të forcojë bashkëpunimin dhe të inkurajojë pjesëmarrjen e Ukrainës në iniciativat e saj industriale të mbrojtjes.

Komisioni Evropian do të prezantojë sot Strategjinë e re Industriale të Mbrojtjes Evropiane. Lëvizja vjen në një kohë kur Ukraina po përjeton një mungesë serioze municioni, dhe ndërsa vendet evropiane përballen me pyetjen se çfarë mund të nënkuptojë kthimi i mundshëm i Donald Trump në Shtëpinë e Bardhë si për Kievin ashtu edhe për angazhimet transatlantike të sigurisë. Por ndërsa në pjesën më të madhe ka marrëveshje në Evropë që duhet të rritet në mbrojtje, dhe se prodhimi i mbrojtjes duhet të rritet urgjentisht, ka ende divergjenca se si të financohen përpjekje të reja mbrojtëse. Kështu, strategjia e zbuluar sot pritet të jetë një moment historik në një debat të gjatë politikash. /M.K-dritare.net