Na ndiqni edhe në

Bota

Vendi i parë në botë/ Franca e bën abortin një të drejtë kushtetuese

Vendi i parë në botë/ Franca e bën abortin një të

Franca është bërë vendi i parë në botë që ka përfshirë në mënyrë eksplicite të drejtën e abortit në kushtetutën e saj. Parlamentarët votuan për të rishikuar kushtetutën e vendit të vitit 1958 për të mbrojtur "lirinë e garantuar" të grave për të abortuar. Presidenti Emmanuel Macron tha se vendimi i fundit i tyre kishte dërguar një "mesazh universal". Por grupet kundër abortit e kanë kritikuar ashpër ndryshimin, ashtu si edhe Vatikani.

Aborti ka qenë i ligjshëm në Francë që nga viti 1975, por sondazhet tregojnë se rreth 85% e publikut mbështeti ndryshimin e kushtetutës për të mbrojtur të drejtën për t'i dhënë fund shtatzënisë.

Ndërkohë që disa vende të tjera përfshijnë të drejtat riprodhuese në kushtetutat e tyre, Franca është e para që deklaron në mënyrë eksplicite se aborti do të garantohet. Vendimi i fundit bëhet amendamenti i 25-të i dokumentit themelues të Francës moderne dhe i pari që nga viti 2008.

Pas votimit, Kulla Eifel në Paris nisi festën me mesazhin: "Trupi im, zgjedhja ime!"./K.C/dritare.net

Vendi i parë në botë/ Franca e bën abortin një të