Na ndiqni edhe në

Bota

Zbulohet një variant i rrallë i Covid-19, i përhapur në disa shtete evropiane!

Zbulohet një variant i rrallë i Covid-19, i përhapur në disa

Burimi: ANSA

Laboratori i Spitalit Universitar të Cagliari-it në Sardenjë ka identifikuar një variant të ri të SARS-CoV-2 i cili aktualisht nuk raportohet ende në Itali, por është i pranishëm në disa vende evropiane si Sllovenia, Franca, Zvicra dhe Mbretëria e Bashkuar. Zbulimi i A.27, u bë më 18 Mars në 4 pacientë, njëri prej të cilëve vdiq falë një platforme të re për renditjen e gjeneve.

"Varianti A.27 ,sipas studiuesve meriton vëmendje pasi paraqet një kombinim të dy mutacioneve të veçanta, N501Y dhe L452R të cilat, në kombinim me disa mutacione shtesë, duket se janë përgjegjëse për një transmetim më të madh të virusit.

Shtimi i varianteve, veçanërisht ato që ndikojnë në proteinën Spike, shpjegojnë studiuesit, po shqetëson komunitetin shkencor në lidhje me mundësinë që këto mutacione të shkaktojnë infeksion më të madh, virulencë dhe madje aftësinë e virusit për të shpëtuar nga veprimi i antitrupave. Siç dihet, mutacionet që pësojnë viruset mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në kapacitetin e tyre të transmetimit dhe në efektivitetin e vaksinave dhe ilaçeve antivirale. Për këtë arsye, në të gjithë botën renditja e gjenomit (WGS) konsiderohet jashtëzakonisht e rëndësishme dhe ka lejuar identifikimin e varianteve të tilla si B.1.1.7 (variant në Mbretërinë e Bashkuar), B.1.351 (Afrika e Jugut) ose P.1 (Brazil)./M.M-dritare.net