Na ndiqni edhe në

Kosova dhe Rajoni

Çështja e dinarit serb do të diskutohet në Bruksel!

Çështja e dinarit serb do të diskutohet në Bruksel!

Javën e diskutohet në Bruksel çështja e dinarit por kryenegociatori i Kosovës paralajmëron, se nuk do të marrë pjesë në takim. Kosova po merr masa që çështja e dinarit të mos dëmtojë. Nuk ka të ndalur presionin ndërkombëtar ndaj vendit që ta shtyjë punën e rregullores së Bankës Qendrore, që ka Euron si valutën e vetme për pagesa në Kosovë, duke qenë kështu në Kosovë dinarin e Serbisë. BQK nuk zmbrapset nga vendimi për veprimet e rregullores, ndërsa qeveria e Kosovës, paralajmëroi se është duke e hartuar një plan dhjetë pikësh përmes të cilit synon të zbusë ndikimin që mund të ketë rregullorja tek nga komuniteti serb.

Kritika nga Kosova për takimin e javës së dytë

Zëvendëskryeministri, Besnik Bislimi njëherësh edhe negociator në dialogun me Serbinë, se vendimi i BQK-së, nuk është i zënë nga kryetarët e komunitetit, por vetëm synon e saj të sistemit bankar dhe atij të faqeve në vend. "Ne jemi të vetëdijshëm që afat në të shkurtra i kësaj mase mund të krijojë mund të jetë për një pjesë të personave të cilët kanë marrë dhe të marrin të marrë nga shpenzimet nga Republika e Serbisë. synon ta zbusë këtë ndikim është në ditët në vijim edhe qeveria e Republikës së Kosovës do të dalë me një listë prej dhjetë masave, me të cilat nuk do të tregojmë se si do të kujdesemi që të mos dëmtohen në këtë fund kalimtare”, tha zëvendëskryeministri Besnik Bislimi. Besnik Bislimi në takimin që më ka dërguar në BE, Miroslav LajçakFotografia: Zyra e Kryeministrit të Kosovës
Bislimi kritikoi të dërgojë në Bashkimin Evropian për dialogun Miroslav Lajçak, i cili për javën e fundit ka një takim në Bruksel të diskutuar për çështjen e dinarit, pa u miratuar paraprakisht me Prishtinën zyrtare. "Është hera e parë që ai ka një takim të palëkundur paraprak me palët dhe është e munduar edhe ta përcaktojë agjendën përkundër parimit që ai ka ndodhur në vitin 2021 se asnjë temë nuk vendoset në një gjendje të pavendosur të palëve", tha Bislimi, duke paralajmëruar. se ai nuk do të shkojë në këtë takim."Ky nuk është takim që duhet të shkojë kryenegociatori, sepse, çështja e dinarit nuk është pjesë e dialogut. Unë shkoj atëherë kur diskutohet për informacionin që bazohet, kështu do të shoh se kush mund të shkojë që të bisedojë për dinarin, por, që nuk do të jetë dikush nga ekipi i kryenegociatorit”, tha numri dy i tyre.

Lëvizja diplomatike në Kosovë lidhur me përplasjet për rregulloren e BQK-së

Për çështjen e rregulloreve të BQK-së, që nuk ndalon në Dinarit të Serbisë në Kosovë, ambasadorët e Quint-tit dhe shkuan në presidentët e Kosovës, Vjosa Osmani dhe kryeministrit, Albin Kurti. Ky i fundit nuk njoftoi për takimin, ndërsa zyrat e presidentëve përmes një njoftimi me shkrim, tha se "ndonëse vendimet janë kushtet, suksesi në veprimet e tij është i lidhur me shkallën e bashkëpunimit me aleatët". vendos që rregullon të shfuqizojë, por, thjesht që punohet në një plan të transmetuar për të saj, e cila merr parasysh edhe më shumë është të gjithë ata që mund të afektohen nga një vendim i tillë”, thuhet në njoftim.

Rregullorja e Bankës Qendrore të (BQK) sipas kodit euroja është valuta e vetme që mund të përdoret për faqet e mbështetjes në Kosovë, duke e bërë kështu në mënyrë automatike të sistemit e dinarit hyri në fuqi 1 shkurt Kosova është e njohur për komunitetin e huaj. të shtyhet ai i saj. Autoritet e Beogradit thanë se ata janë të rregulluar po kërcënon mbijetesën e komunitetit serb në Kosovë. Shtetet e Bashkuara të Amerikës kritikuan ashpër për çështjen e qeverisë së Kosovës duke vënë në pikëpyetje partneritetin me SHBA-në./dw