Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Gratë që kanë nevojë për certifikatë virgjërie!

Gratë që kanë nevojë për certifikatë

Në Iran, virgjëria para martesës është e rëndësishme për shumë vajza dhe familjet e tyre. Mund të jetë një habi për një pjesë tjetër të botës, për në Iran është e zakontë që burrat të kërkojnë një certifikatë virgjërie - një praktikë që Organizata Botërore e Shëndetësisë e konsideron një absurditet i të drejtave të njeriut.

"Më mashtrove të martohesha me ty sepse nuk je e virgjër. Askush nuk do të martohej me ty nëse do ta dinte të vërtetën."

Kështu i tha burri i Merjemes pasi bënë seks për herë të parë.

Ajo u përpoq ta qetësonte se, edhe pse nuk rrjedh gjak, ajo nuk kishte kryer kurrë marrëdhënie më parë. Por ai nuk e besoi dhe i kërkoi të merrte një certifikatë virgjërie.

Kjo nuk është e pazakontë në Iran. Pas fejesës, shumë gra shkojnë te mjeku dhe bëjnë një test që vërteton se nuk kanë bërë kurrë seks. Megjithatë, sipas OBSH-së, testimi i virgjërisë nuk aprovohet shkencërisht.

Certifikata e Merjemes thoshte se lloji i himenit të saj ishte "elastik". Kjo do të thotë se ajo mund të mos rrjedhë gjak pas seksit.

"Më lëndoi krenarinë. Nuk kam bërë asgjë të keqe, por burri im vazhdonte të më ofendonte", tha ajo. “Nuk munda të duroja më, kështu që mora disa pilula dhe u përpoqa të vrisja veten”.

Menjëherë, ajo u dërgua në spital dhe mbijetoi.

Gratë që kanë nevojë për certifikatë

"Nuk do t'i harroj kurrë ato ditë të zeza. Kam humbur 20 kg gjatë asaj kohe."

Historia e Merjemes është realiteti i shumë grave në Iran. Të qenit e virgjër para martesës është ende vendimtare për shumë vajza dhe familjet e tyre. Është një vlerë që është e rrënjosur thellë në konservatorizmin kulturor.

Por kohët e fundit gjërat kanë filluar të ndryshojnë. Gratë dhe burrat në të gjithë vendin kanë bërë fushatë për t'i dhënë fund testimit të virgjërisë.

Nëntorin e kaluar, një peticion online mori pothuajse 25,000 nënshkrime brenda një muaji. Kjo ishte hera e parë që testimi i virgjërisë po sfidohej hapur nga kaq shumë njerëz në Iran.

“Është shkelje e privatësisë dhe është poshtëruese”, thotë Neda.

Kur ajo ishte 17-vjeç ndërsa vijonte studimet në Teheran, ajo humbi virgjërinë.

"Më zuri paniku. Unë isha e tmerruar se çfarë do të ndodhte nëse familja ime do ta merrte vesh."

Kështu, Neda vendosi të qepte himenin. Teknikisht, kjo procedurë nuk është e paligjshme, por ka implikime të rrezikshme sociale, kështu që asnjë spital nuk pranonte ta kryente atë.

Kështu Neda gjeti një klinikë private që do ta bënte në fshehtësi, me një çmim të lartë.

"Kam shpenzuar të gjitha kursimet e mia. Shita laptopin tim, celularin dhe bizhuteritë e mia prej ari," thotë ajo. Ajo duhej të nënshkruante një dokument për të marrë përgjegjësinë e plotë në rast se diçka nuk shkonte mirë.

Më pas procedurën e ka vazhduar një mami. U deshën rreth 40 minuta.

Gratë që kanë nevojë për certifikatë

Por Nedës do t'i duheshin shumë javë për t'u rikuperuar.

“Kisha shumë dhimbje. Nuk i lëvizja dot këmbët”, kujton ajo. Ajo e fshehu gjithçka nga prindërit e saj.

"U ndjeva shumë e vetmuar. Por mendoj se frika se mos e zbulonin më ndihmoi të duroja dhimbjen."

Në fund, sprova që kaloi Neda ishte e kotë.

Një vit më vonë, ajo takoi dikë që donte të martohej me të. Por kur bënë seks, ajo nuk pati gjakderdhje. Procedura kishte dështuar.

"I dashuri im më akuzoi se po mundohesha ta mashtroja për martesë. Ai tha se isha gënjeshtare dhe më la".

Pavarësisht se OBSH e denoncoi testimin e virgjërisë si joetike praktika ende kryhet në disa vende, duke përfshirë Indonezinë, Irakun dhe Turqinë (edhe në Shqipëri).

Organizata Mjekësore Iraniane pohon se ata kryejnë vetëm testimin e virgjërisë në rrethana specifike, siç janë rastet gjyqësore dhe akuzat për përdhunim. Megjithatë, shumica e kërkesave për një certifikatë të virgjërisë vijnë nga çifte që planifikojnë të martohen. Kështu ata i drejtohen klinikave private, shpesh të shoqëruar nga nënat e tyre.

Një gjinekolog ose një mami do të kryejë një test dhe do të japë një certifikatë. Kjo do të përfshijë emrin e plotë të gruas, emrin e babait të saj, ID-në e saj dhe ndonjëherë edhe foton. Ai do të përshkruajë statusin e himenit të saj dhe do të japë deklaratën: "Kjo vajzë duket të jetë e virgjër".

Në familjet më konservatore, dokumenti do të nënshkruhet nga dy dëshmitarë, zakonisht nënat.

Dr Fariba ka vite që lëshon këto lloj certifikatash. Ajo e pranon se është një praktikë poshtëruese, por beson se në fakt po ndihmon shumë gra.

"Ata janë nën një presion të tillë nga familjet e tyre. Ndonjëherë unë do të gënjej verbalisht për çiftin. Nëse ata kanë fjetur bashkë dhe duan të martohen, unë do të them para familjeve të tyre se gruaja është e virgjër."

Por për shumë burra, martesa me një vajzë të virgjër është ende thelbësore.

"Nëse një vajzë humbet virgjërinë para martesës, ajo nuk mund të jetë e besueshme. Ajo mund ta lërë burrin e saj për një burrë tjetër," thotë Ali, një elektricist 34-vjeçar nga Shirazi.

Ai thotë se ka bërë seks me 10 gra. “Nuk mund të rezistoja”, thotë ai.

Ali pranon se ka një standard të dyfishtë në shoqërinë iraniane, por thotë se nuk sheh arsye për t'u shkëputur nga tradita.

“Normat shoqërore pranojnë se burrat kanë më shumë liri se gratë.

Pikëpamja e Aliut ndahet nga shumë njerëz, veçanërisht në zonat më rurale dhe konservatore të Iranit.

Pavarësisht rritjes së demonstratave kundër testimit të virgjërisë, duke qenë se ky nocion është kaq i rrënjosur në kulturën iraniane, shumë besojnë se një ndalim total i praktikës nga qeveria dhe ligjvënësit nuk ka gjasa të ndodhë së shpejti.

Katër vjet pasi u përpoq të vetëvritej dhe jetonte me një bashkëshort dhunues, Maryam më në fund arriti të divorcohej përmes gjykatave.

“Do të jetë shumë e vështirë të besosh sërish një mashkull”, thotë ajo. “Nuk mund ta shoh veten duke u martuar në të ardhmen e afërt”.

Së bashku me dhjetëra mijëra gra të tjera, ajo gjithashtu nënshkroi një nga peticionet në internet për t'i dhënë fund lëshimit të certifikatave të virgjërisë.

Edhe pse ajo pret që asgjë të mos ndryshojë së shpejti, ndoshta as brenda jetës së saj, ajo beson se një ditë gratë do të fitojnë më shumë barazi brenda vendit të saj.

"Jam e sigurt se do të ndodhë një ditë. Shpresoj që në të ardhmen asnjë vajzë të mos kalojë atë që kalova unë."/BBC/L.F-dritare.net