Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Gruaja që luftoi ligjet seksuale të Afrikës së Jugut mbi martesën!

Gruaja që luftoi ligjet seksuale të Afrikës së Jugut mbi

Agnes Sithole është parë si një hero, për qindra mijëra gra zezake në Afrikën e Jugut.

Në moshën 72-vjeçare, ajo e çoi burrin e saj në gjykatë për ta ndaluar atë që të shiste shtëpinë e tyre kundër dëshirës së saj dhe në këtë proces mori ligje dekadash të epokës së aparteidit për të mbrojtur atë që ishte e drejtë.

Agnes Sithole e dinte se martesa e saj do të ishte e vështirë. Ajo u martua me Gideon, të dashurin e saj të shkollës së mesme në 1972, por shpejt e gjeti veten duke mbyllur një sy para asaj që do të bëhej dekada e pabesisë.

"Ai ishte gjithmonë brenda dhe jashtë aferave të ndryshme, por kurrë nuk më cënoi, deri në mes të vitit 2016 dhe 2017, kur ai donte të shiste të gjitha pasuritë tona," thotë ajo. "Përgjigja e tij ishte gjithmonë e njëjtë, se ishte shtëpia e tij, prona e tij, dhe unë nuk kam asgjë."

E ballafaquar me humbjen e shtëpisë së saj, Agnes vendosi në vitin 2019 të luftonte me burrin e saj në gjykatat e Afrikës së Jugut, një hap shumë i pazakontë për një grua të zezë të brezit të saj.

Për Agnes, martesa mori një spirale të qartë rënëse, pasi u kthye nga puna një mbrëmje, ajo zbuloi se Gideon ishte zhvendosur nga dhoma e gjumit pa asnjë shpjegim. Çifti vazhdoi të jetonte nën të njëjtën çati, por bëri jetë krejtësisht të ndarë.

Dy ditë para vdekjes së tij, ai i kërkoi falje gruas dhe vajzave të tij për mënyrën se si kishin shkuar gjërat.

Agnes më vonë zbuloi se ajo jo vetëm që ishte lënë jashtë vullnetit të tij, por ai ia kishte lënë shtëpinë martesore dikujt tjetër. Megjithatë, vendimi i gjykatës zëvendësoi dëshirat e tij./Përshtatur nga BBC/M.T/dritare.net