Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Mushkonjat që transportojnë sëmundje, a mund t'i zhdukim të gjitha!

Mushkonjat që transportojnë sëmundje, a mund t'i zhdukim

Të gjithë jemi të njohur me pickimet e vazhdueshme të mushkonjave, pasi këto insekte na kanë kafshuar prej vitesh. Ku shpesh herë pickimet kanë sjellë një sërë sëmundjesh nga viruset dhe parazitët duke nisur që nga malaria te Nili Perëndimor, Zika, dengoja dhe më shumë.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve i kanë quajtur mushkonjat si insektet më vdekjeprurëse në botë dhe ato janë përgjegjëse për qindra mijëra vdekje në mbarë botën çdo vit. Me ngrohjen globale situata mund të përkeqësohet, citon CNN.

Por a mund t'i heqim qafe të gjitha?

Disa mushkonja janë vërtet të dobishme. Problemi i parë që duhet trajtuar këtu është fjala "të gjithë". Në mbarë botën njihen më shumë se 3000 lloje mushkonjash.

Duke pasur parasysh këtë diversitet, ka shumë cikle ekologjike me fjalë të tjera, marrëdhëniet midis specieve dhe mjedisit të tyre për t'u marrë parasysh.

Healy, i cili është gjithashtu president i Shoqatës Amerikane të Kontrollit të Mushkonjave, ofroi si shembull Luizianën, e cila është shtëpia e shumë kënetave ku lulëzojnë mushkonjat.

“Ato mushkonja mund të shërbejnë për një qëllim të shkëlqyeshëm, siç e dini, në ekologjinë e atyre cikleve jetësore të moçaleve dhe në ushqimin e peshqve dhe jovertebrorëve të tjerë të vegjël në sistemin ujor. Dhe ndoshta ka kafshë të tjera të vogla që mund të ushqehen me mushkonjat.

Për më tepër, ekspertët thonë se nuk ka gjasa që ne të jemi në gjendje të shfarosim plotësisht të gjitha mushkonjat duke pasur parasysh popullsinë e tyre masive (mendoni qindra miliarda) dhe të përhapur.

Rezulton se speciet me të cilat jemi më të njohur ato që shkaktojnë të gjitha ato gunga të skuqura dhe të kuqe, si dhe sëmundjet më famëkeqe janë të pakta në numër.

Dhe siç thotë Laura Harrington, profesoreshë e entomologjisë: “Çrrënjosja e të gjitha mushkonjave ka të ngjarë të ketë një ndikim në zinxhirin ushqimor. Zhdukja e një ose dy specieve ka të ngjarë të mos ketë ndonjë ndikim.”

Sa i përket mushkonjave Anopheles, të cilat transmetojnë malarien, gjërat janë pak më ndryshe. Ata preferojnë kënetat, tha Healy, të cilat janë një ekosistem shumë më i larmishëm.

Edukimi për kontrollin e mushkonjave është gjithashtu thelbësor - përdorimi i gabuar i spërkatjeve, për shembull, mund të dëmtojë insektet e tjera, si bletët.

Për momentin, ja çfarë rekomandojnë ekspertët për të qëndruar të sigurt:

• Kur jeni jashtë, vishni veshje të lehta dhe të lirshme; mëngë të gjata dhe pantallona të gjata nëse është e mundur;

• Sigurohuni që dyert, dritaret dhe të jenë të siguruara për të parandaluar hyrjen e mushkonjave përmes të çarave;

• Kur vizitoni zonat me mushkonja që bartin sëmundje, investoni në një rrjetë;

• Kontrolloni oborrin e shtëpisë tuaj një herë në javë për ujë të ndenjur; zbrazni çdo kovë ose kosh plehrash pas shiut ose ujitjes./M.K-dritare.net