Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Pse disa foshnja kanë flokë dhe disa jo, a duhet të shqetësohemi!

Pse disa foshnja kanë flokë dhe disa jo, a duhet të

Ekziston një përrallë e grave të vjetra që thotë se një grua që përjeton urth gjatë shtatzënisë do të ketë një fëmijë me flokë të plotë. Në vitin 2006, studiuesit hulumtuan mbi këtë fakt dhe zbuluan se nga 28 gra që kishin urth, 23 prej tyre kishin foshnja me shumë flokë. Ata besonin se hormonet e lëshuara gjatë shtatzënisë mund të kontrollonin gjithashtu rritjen e flokëve të foshnjës. Pavarësisht nëse është apo jo e vërtetë, disa foshnja vijnë në botë me flokë dhe disa jo, por në çdo rast janë po aq të çmuar.Foshnjat lindin me të gjitha folikulat e flokëve që do të kenë ndonjëherë në jetën e tyre. Megjithatë, flokët e një fëmije (ose mungesa e tyre) mund të kenë pak ngjashmëri me flokët që do të kenë kur të rriten. Një foshnjë e lindur me një krifë të plotë mund të bëhet tullac disa muaj më vonë, dhe një foshnje tullac mund të ketë flokë të trashë pas njëfarë kohe. Flokët e tyre të rinj madje mund të jenë shumë të ndryshëm nga flokët e tyre të parë, citon Bright Side.

Gjenetika mund të luajë një rol në këtë.

Ndërsa ekspertët nuk janë 100% të sigurt pse disa foshnje lindin me flokë dhe disa jo, ata besojnë se gjenet dhe ADN-ja mund të kenë ndikim në të. Zakonisht, rritja e flokëve ndodh rreth javës së tridhjetë të shtatzënisë. Nëse një foshnje fillon t’i rritet qime në mitër, ka të ngjarë të lindë me qime në kokë.

Mund të jetë për shkak të hormoneve të nënës. Nivelet e hormoneve janë të larta brenda mitrës, kështu që ato mund të ndihmojnë në nxitjen e rritjes së flokëve të foshnjës gjithashtu. Megjithatë, pas lindjes, nivelet e hormoneve bien ndjeshëm. Kjo ngadalëson rritjen e flokëve të një të porsalinduri. Foshnjave tullac nuk u mungojnë domosdoshmërisht lëndët ushqyese. Meqenëse foshnjat lindin me sasi të ndryshme flokësh, disa prindër mund të shqetësohen se kjo është për shkak se nëna nuk kishte mjaftueshëm lëndë ushqyese gjatë shtatzënisë ose se foshnja nuk merrte mjaftueshëm kalcium. Por këto në fakt nuk janë të vërteta dhe është normale që foshnjat të kenë flokë të pakta deri në moshën 1 vjeçare. Vetëm nëse foshnja nuk ka mjaftueshëm hekur ose vuan nga sëmundje, rritja e tyre e flokëve mund të ndikohet, por zakonisht, do të ketë shenja të tjera që nuk kanë të bëjnë gjithashtu me flokët.

Disa të porsalindur kanë flokë të imët që do të bien.

Lanugo janë qimet që mbulojnë trupin e disa të porsalindurve. Fetuset zhvillojnë lanugo rreth muajit të katërt ose të pestë të shtatzënisë dhe e lëshojnë atë rreth muajit të gjashtë ose të shtatë të shtatzënisë. Kjo do të thotë se shpesh është zhdukur para lindjes, por disa foshnja të lindura para kohe mund të jenë ende të mbuluara me këtë qime të hollë.

Foshnjat që kanë rënie të flokëve është normale. Shumica e të porsalindurve humbasin disa ose të gjitha flokët e tyre në 6 muajt e parë të jetës. Është e zakonshme që ata të humbasin flokët si rezultat i fërkimit të kokës me dyshekun ose nëse kanë zakon të përplasin kokën. Do të ketë më pak fërkime të tilla pasi të fillojnë të lëvizin më shumë, të ulen ose thjesht t'i rritin këto zakone./M.K-dritare.net