Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Shtatë arsye pse kemi frikë të gëzohemi!

Shtatë arsye pse kemi frikë të gëzohemi!

Intoleranca ndaj gëzimit dhe lumturisë është një fenomen psikologjik që është hetuar prej vitesh, që në fillimet e shkencës së psikologjisë. A ka ndonjë arsye specifike pse ne besojmë se lumturia dhe gëzimi janë "thjesht kimera të largëta", një "iluzion", siç i quajti pozitivisti i madh Arthur Schopenhauer?

Shqetësimi i fundit është zhvilluar në një artikull të fundit nga Dr. Mary Catherine McDonald, duke kërkuar shkaqet pas asaj që autori dhe profesori në Universitetin e Hjustonit, Brene Brown, e ka quajtur "frika nga gëzimi", domethënë frika nga lajmet e mira, momentet e mrekullueshme dhe lumturia.

“Një shpjegim i mundshëm është trauma: një përvojë emocionale e padurueshme që i jep kuptim botës tuaj në mënyrë të pashlyeshme.”, thotë Dr. McDonald, duke renditur shtatë arsye pse dikush mund të shmangë gëzimin dhe çdo emocion tjetër pozitiv:

1. Kujdes i tepërt

Njerëzit e traumatizuar shpesh janë të kujdesshëm dhe të bllokuar në një gjendje hipervigjilence, një gjendje intensive në të cilën gjithçka dhe të gjithë "ekranohen" si kërcënime të mundshme, edhe nëse janë në një mjedis të sigurt si shtëpia. Nëse bota duket një vend i rrezikshëm pas ngjarjes traumatike, një situatë që kërkon kujdes, dhe gëzimi është ndjenja që automatikisht redukton frikën, atëherë kjo e fundit nuk ka vend pasi i bën ata të pambrojtur.

2. Mpirje emocionale

Për të menaxhuar barrën e fortë emocionale të një traume, shumë njerëz do të zgjedhin të "ngrijnë" ndjenjat e tyre, por ata bien në një kurth: duke qenë se kjo ngrirje nuk mund të bëhet në mënyrë selektive, ata përfundojnë duke i vdekur të gjitha emocionet e tyre, së bashku me emocionet pozitive dhe ato të këndshme.

3. Konfuzion emocional

Trauma mund të prishë aftësinë e një personi për të interpretuar saktë dhe për t'iu përgjigjur emocioneve të tyre. Edhe nëse emocionet pozitive, të forta mund të jenë shkatërruese, kështu që edhe ky është një rrezik.

4. Frika nga humbja

Përvoja e traumës nxjerr në pah pasigurinë e gëzimit. Pra, duke qenë se diçka e këndshme ka shumë mundësi të avullojë, atëherë është më mirë të mos kënaqeni kurrë me të dhe të shmangni skenarin e humbjes së dhimbshme. Sipas fjalëve të Dr. McDonald, “ne ecim përpara me pritjen e rrezikut ose tragjedisë sapo të përjetojmë diçka pozitive, në mënyrë që të mbrohemi kundër humbjes së mundshme.”

5. Korrelacioni

Siç rekomandon teoria psikologjike e të mësuarit, një emocion pozitiv që u zhvillua në një përvojë traumatike mund ta çojë personin që përjetoi situatën në korrelacione të pashmangshme dhe kështu një ngjarje e lumtur shoqërohet automatikisht me një zhvillim negativ, ndaj duhet shmangur.

6. Faji dhe turpi

Edhe pse është turp sipas Dr.McDonald, ata që kanë përjetuar një përvojë traumatike shpesh ndjejnë keqardhje apo edhe turp kur ndjejnë gëzim. Është si faji që të mbijetuarit e një tragjedie e ndiejnë mbi ata që nuk e ndiejnë, ndjenja që shpesh vjen në fund të zisë, kur jeta tregon se duhet të ecësh përpara dhe të lini pas njerëzit e dashur.

7. Vetëvlerësimi

Trauma mund të ndikojë thellësisht në vetëvlerësimin e një personi dhe të shkaktojë një krizë identiteti. Kjo është një pasojë e shpeshtë e ngjarjes traumatike, në të cilën individët bindin veten se tani janë të dëmtuar, "të thyer". Kështu, ata e kanë të vështirë të përqafojnë përvojën e gëzimit sepse e ndiejnë atë si diçka që normalisht nuk u takon.

Si kthehet e drejta për të gëzuar!

Si psikoterapiste, doktoresha McDonald u prezanton klientëve të saj doza të vogla gëzimi dhe kënaqësie, sa një flluskë sapuni, në mënyrë që ata të mund ta lejojnë veten edhe një herë të përjetojnë emocione pozitive pa u tronditur. Metoda e saj bazohet në teorinë e psikoterapistit Peter Levine për shërimin e traumave përmes "lëvizjeve të lavjerrëses", një proces lëkundjeje midis traumës dhe shërimit që lejon eksplorimin gradual të ndjenjave të dhimbshme në doza të vogla, të menaxhueshme, në mënyrë që sistemi nervor të ketë kohë për të përpunuar materialin pa u mbingarkuar./K.C/dritare.net