Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Jam 23 vjeçe dhe nuk menaxhoj dot emocionet, çfarë të bëj? 

Jam 23 vjeçe dhe nuk menaxhoj dot emocionet, çfarë të


Përshëndetje psikologe Enertila!
Unë që po ju shkruaj jam një vajzë 23 vjeçe, mendoj se kam problem me menaxhimin e emocioneve. Shpesh emocionet që duhen shprehur me keqardhje nuk i shpreh apo e kundërta si dhe e ndryshoj në moment gjendjen time emocionale jo ekzaktësisht me momentin në të cilin jam. Kam problem menaxhimin e emocioneve. Si ta kuptoj të lutem? Faleminderit!

Përgjigjet psikologe Enertila Bekteshi!

Përshëndetje lexuesja jonë!

Emocionet shërbejnë për të komunikuar si me veten ashtu edhe me njerëzit e tjerë atë që ndjejmë. Kjo është arsyeja pse ata luajnë një rol të rëndësishëm.
Menaxhimi i emocioneve është i rëndësishëm për të shmangur problemet me shëndetin. Emocionet e menaxhuara keq mund të shkaktojnë shqetësime psikologjike dhe fizike.
Aftësia për të rregulluar emocionet është jetike. Të dish se si t'i identifikosh dhe njohësh do të thotë të jesh i aftë për vetëkontroll të jetës.
Njohja e emocioneve është e rëndësishme për të jetuar mirë me veten dhe për të përmirësuar marrëdhëniet me të tjerët. Ajo që shpesh nuk është e qartë është se nuk janë vetë emocionet ato që janë pozitive apo negative, por është mënyra jonë për t'i parë dhe perceptuar ato. Në këndvështrimin tim për një menaxhim të mirë emocional do t’ju thosha se aktiviteti sportiv është një ndihmë e vlefshme, duke ndihmuar mendjen të prodhojë substanca të mirëqenies, duke rritur kapacitetin e frymëmarrjes, të gjitha këto ndihmojnë në çlirimin e tensionit dhe largimin e stresit të akumuluara.
Frymëmarrja e vetëdijshme është një metodë e thjeshtë për të vepruar si një pastrim i vërtetë i toksinave emocionale dhe për të lehtësuar peshën që shpesh formohet fizikisht në gjoks. Kjo është arsyeja pse frymëmarrja është gjithashtu pika fillestare e shumë teknikave relaksuese. E dashur lexuesja jonë, rritja e momenteve të këndshme është gjithashtu një mënyrë shumë e mirë që ndihmon në menaxhimin e emocioneve me përzierjen e mendimeve, stimulimi i emocioneve pozitive, është mënyrë e mirë. Për të menaxhuar emocionet është e rëndësishme t'i dëgjoni ato dhe për ta bërë këtë është e nevojshme të dini se si t'i njihni ato.
Shumica e shqetësimeve emocionale shkaktohen nga kujtimet e ngjarjeve të së kaluarës ose pritshmëritë për të ardhmen. Sa më shumë të dëgjoni veten dhe të jeni të vetëdijshëm për atë që po ndodh brenda jush, aq më shumë do të mund ta ndihmoni veten tuaj.
Për të shmangur tensionet dhe zhgënjimet, është shumë e rëndësishme të krijoni momente që ushqejnë shpirtin tuaj, të cilat gjithashtu ju përfshijnë emocionalisht në një mënyrë pozitive. Në këndveshtrimin tim e dashur lexuesja jonë, sekreti i vërtetë është të mbani parasysh emocionin që ndjeni dhe ta mirëprisni atë, edhe nëse është i pakëndshëm, mos u përpiqni ta largoni, përndryshe do ta forconi atë. E dashur lexuesja jonë, mendimi është një drogë e vërtetë që ka ndikim tek emocionet dhe nëse ne mund të kontrollojmë reagimet tona, atëherë do t'i ndryshojmë plotësisht efektet e tyre. Uroj shumë që t’ju kem shprehur diçka që t’ju shërbejë. Gjithë të mirat!/dritare.net
.