Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Akademia e Shkencave publikon studimin: 73% e popullsisë janë imunizuar nga kovidi!

Akademia e Shkencave publikon studimin: 73% e popullsisë janë

Akademia e Shkencave ka bërë publike rezultatet e një studimi të ri, sipas të cilit 73% e popullsisë është imunizuar nga kovidi.

Ky rezultat është i fazës së tretë dhe përkon në periudhën 16 qershor 2021 deri 23 korrik 2021, ku morën pjesë 1527 banorë të moshës 20 deri 75 vjeç të cilët u përzgjodhën në mënyrë krejt të rastësishme nga listat e regjistrave të mjekëve të familjes.

Ajo që është interesante në këtë studim, është rekomandimi për vaksinimin e 12-vjeçarëve me një dozë të vetme vaksine, e ndërsa për 60-vjeçarët rekomandojnë marrjen e një doze të tretë. Nisur nga fakti që vaksinimi i 12-vjeçarëve është një temë e cila ka ndezur shumë debat në mbarë botën, në këtë studim specifikohet që duhet të vaksinohen vetëm ata të rinj që nuk e kanë kaluar infeksionin dhe sidomos për ata që kanë sëmundje shoqëruese kronike.

"Për të parandaluar reinfektimet në individët e vaksinuar apo që e kanë kaluar infeksionin mbi 6 muaj përpara, diskutohet kryerja e një doze përforcuese vaksine në moshat mbi 60 vjeç, si dhe në ata me sëmundje shoqëruese imunodeprimuese. Kjo është në përputhje me rekomandimet aktuale shkencore ndërkombëtare.

Gjithashtu të planifikohet dhe rekomandohet vaksinimi i të rinjve mbi moshën 12 vjeç me vaksina të miratuara për këto mosha. Siç sugjerojnë të dhënat e fundit shkencore, një dozë e vetme vaksine në këto mosha duhet të jetë e mjaftueshme për parandalimin e përhapjes së infeksionit Covid-19 nëpër klasat shkollore. Vaksinimi i të rinjve mbi 12 vjeç t'u rekomandohet prindërve vetëm për ata të rinj që nuk e kanë kaluar infeksionin dhe sidomos për ata që kanë sëmundje shoqëruese kronike”, thuhet në njoftim./M.M-dritare.net

Akademia e Shkencave publikon studimin: 73% e popullsisë janë