Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Inteligjenca artificiale gjen zgjidhjen ndaj parazitit vdekjeprurës

Inteligjenca artificiale gjen zgjidhjen ndaj parazitit vdekjeprurës

Shkencëtarët kanë përdorur inteligjencën artificiale (AI) për të zbuluar një antibiotik të ri që mund të vrasë një specie vdekjeprurëse të superbaktereve.

Inteligjenca artificiale ndihmoi në bashkimin e mijëra kimikateve të mundshme në një pjesë të vogël që mund të testoheshin në laborator. Rezultati ishte një antibiotik i fuqishëm, eksperimental i quajtur abaucin, i cili do të ketë nevojë për teste të mëtejshme përpara se të përdoret.

Studiuesit në Kanada dhe SHBA thonë se AI ka fuqinë për të përshpejtuar masivisht zbulimin e barnave të reja.

Është shembulli më i fundit se si mjetet e inteligjencës artificiale mund të jenë një forcë revolucionare në shkencë dhe mjekësi.

Ndalimi i superbaktereve

Antibiotikët vrasin bakteret. Megjithatë, ka pasur mungesë të barnave të reja për dekada dhe bakteret po bëhen më të vështira për t’u trajtuar, pasi ato zhvillojnë rezistencë ndaj atyre që kemi.

Më shumë se një milion njerëz në vit vlerësohet se vdesin nga infeksionet që i rezistojnë trajtimit me antibiotikë.

Studiuesit u fokusuan në një nga speciet më problematike të baktereve – Acinetobacter baumannii , i cili mund të infektojë plagët dhe të shkaktojë pneumoni.

Ndoshta nuk keni dëgjuar për të, por është një nga tre superbakteret që Organizata Botërore e Shëndetësisë ka identifikuar si një kërcënim “kritik”.

Shpesh është në gjendje të heqë dorë nga antibiotikët e shumtë dhe është një problem në spitale dhe shtëpitë e kujdesit, ku mund të mbijetojë në sipërfaqe dhe pajisje mjekësore.

Dr Jonathan Stokes, nga Universiteti McMaster, e përshkruan defektin si “armik publik numër një” pasi është “me të vërtetë e zakonshme” të gjesh raste kur është “rezistent ndaj pothuajse çdo antibiotiku”./M.T/dritare.net