Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Shkencëtarët: Ja si qelizat e trurit vdesin në sëmundjen e Alzheimerit!

Shkencëtarët: Ja si qelizat e trurit vdesin në sëmundjen e

Një studim i fundit ka zbuluar se Alzheimer është mekanizmi që shkakton vdekjen e qelizave të trurit.

Humbja e qelizave neuronale është një shenjë dalluese e sëmundjes së Alzheimerit dhe është shkak për humbjen e kujtesës. Në artikullin e publikuar tek La Repubblica, theksohet se deri më tani shkencëtarët nuk kanë qenë kurrë në gjendje të kuptojnë mekanizmat që shkaktojnë vdekjen e kësaj qelize.

Por studimi i fundit i publikuar në Science, mesa duket hedh dritë mbi këtë pyetje që shkencëtarët janë shqetësuar për dekada, duke shënuar hapin e parë drejt një përparimi të rëndësishëm në kërkimin dhe trajtimin e Alzheimerit.

Pjesë nga studimi i publikuar:

Humbja e qelizave neuronale është një tipar përcaktues i sëmundjes së Alzheimerit (AD), por mekanizmat themelorë mbeten të paqartë. Ne ksenograftuam neuronet e njeriut ose të miut në trurin e një modeli miu të AD. Vetëm neuronet njerëzore shfaqën ngatërrime, ngjyrosje argjendi Gallyas, neurodegjenerim granulovakuolar (GVD), biomarkues të gjakut të fosforiluar dhe humbje të konsiderueshme të qelizave neuronale. ARN-ja e gjatë jokoduese MEG3 u rregullua fuqishëm në neuronet njerëzore.

Kjo ARN e gjatë jokoduese specifike për neuronin është gjithashtu e rregulluar në pacientët me AD. Vetëm shprehja e MEG3 ishte e mjaftueshme për të nxitur nekroptozën në neuronet njerëzore in vitro. Rregullimi i ulët i MEG3dhe frenimi i nekroptozës duke përdorur manipulimin farmakologjik ose gjenetik të proteinës kinazës 1 (RIPK1), RIPK3, ose proteinës së ngjashme me kinase të linjës së përzier (MLKL) që ndërvepron me receptorin, shpëtoi humbjen e qelizave neuronale në neuronet njerëzore të ksenografit. Ky model sugjeron qasje të mundshme terapeutike për AD dhe zbulon një cenueshmëri specifike të njeriut ndaj AD./M.K-dritare.net