Na ndiqni edhe në

Shkruaj në Dritare

Grekomanët e sërbomanët e sotëm rrezik për qënësinë e Shqipërisë!

Grekomanët e sërbomanët e sotëm rrezik për


Nga Dritan Goxhaj


Një ditë pas protestës së opozitës, Shqipërinë do e vizitojë kryeministri i Greqisë Micotaqis. Por ai nuk ka zgjedhur Tiranën për të bërë vizitën e tijë zyrtare në vendin tonë, por Himarën.

Micotaqis po vjen me synimin për të cënuar sovratinitetin dhe integritetin territorial të Shqipërisë, pasi qëllimi i vizitës së tija është shpallja e kësaj komune edhe zyrtarisht si komunë Greke.

Kjo e gjitha bazohet mbi kushtetuën e tyre të vitit 1827, kushtetutë kjo që e ka zyrtarizuar mosegzistencën e etnitetit grek, pasi ajo përcakton në faqet e saj se “ Grekë janë të gjithë banorët kristian ortodoks” ndërsa shtrirja e tyre territoriale përcaktohet “ çkanë marrë e çdo të marrin armët nga perandoria otomane”.

Me këtë filozofi hegjemoniste ku për bazë të shtrirjes territoriale merret feja e jo etnia, ata pretenduan dhe edhe sot pretendojnë, se pjesa jugore e Shqipërisë e banuar me banorë të fesë ortodokse janë grekë.

Bazuar mbi këtë, grekomanët e jugut të Shqipërisë të nxitur e mbështetut nga kryeministri i atëhershëm i Greqisë Venizellos, nën kryesinë e Jorgji Kristaq Zografit, grekoman nga fshati Qestorat i Gjirokastrës dhe ish-ministër i Punëve të Jashtëme të Greqisë, u mblodh në Gjirokastër më 28 Shkurt 1914, një i ashtuquajturi "kongres" , shpalli "autonomin e Vorio-Epirit". U formua edhe një "qeveri vorio-epirote" me Zografin si kryeministër, Karapanon (ish-deputet grek) si ministër i jashtëm dhe kolonel Dulis (oficer grek) ministër i luftës. Ca ditë më vonë, Himarioti Spiro Spiromilo, major në ushtërinë greke, shpalli "autonominë" e shtatë fshatravet të Himarës.

Pas kësaj tragjikomedie, pasi shpallën në Gjirokastër t'ashtuquajturën qeveri "të Epirit të Veriut", Grekët dhe grekomanët i shtuan përpjekjet për t'u bërë zotër të vendit, pas gjithë këtyre përpjekjeve, Komisioni ndërkombëtar i Kontrollit nënshkroi, më 17 Maj 1914, Protokollin e Korfuzit, ose protokollin e turpit, i cili, sipas shprehjes së antarit britanik t'atij Komisioni, Sër Harry Lamb, "nuk bazohej n'asgjë të vërtetë e prandaj, logjikërisht, duhej hedhur në shportën e plehravet".

Dhe sot qeveria kolaboracioniste dhe antishqiptare e Shqipërisë, e kryesuar nga armiku më i madh i këtij vëndi Ed(vin) Kristaq Rama, po e lejon me vetëdije të plotë Greqinë që të cënojë sovranitetin e vëndit dhe të zbatojë në vitin 2022, Protokollin e Korfuzit të 1914-tës,në të cilin njihet autonomia e komunage gjoja greke të vetshpalluara.

Shqiptarët në jug e jug-lindje të Shqipërisë ahere u angazhuan nën komandën e Sali Butkës e Themistokli Gërmenjit për të luftuar për mbrojtjen e sovranitetit dhe të integritetit territorial të vëndit.

Ndërsa sot që Micotaqis po vjen të shpalli zyrtarisht “Asocacionin e Komunave Greke” në Himarë, shqiptarët nuk janë në gjendje që të organizohen as politikisht e lëre më ushtarakisht, të ndalojnë këtë vizitë të kryeministrit të Greqisë.

Ky veprim i kryeministrit grek në 7 Dhjetor është vazhdimësi e tentativës për helenizimin e jugut të shqipërisë, helenizim të cilin presidenti grek Papulis me origjinë nga Voshtina e Gjirokastres Cameri, i konvertuar në grek, në një letër publike që i dërgonte shoqatës OMONIA në Shqipëri në vitin 2014, me rastin e 22 vjetorit të themelimit të sajë e konsideronte “Prania shekullore e helenizimit vorio-epirot në shtëpitë e stërgjyshërve, është gjithmonë një burim frymëzimi dhe krenarie për të gjithë grekët, sidomos në një kohë kur atdheu, por edhe rajoni më gjërë, përballet me një numur të madh sfidash”.

Me ndihmën e qeverisë Shqiptare dhe mos ekzistencën e ushtrisë në Shqipëri (pasi ajo që konsiderohet si ushtri te ne është vetëm një pjesë fundore e administratës shtetërore partiake e uniformuar, e asgjë më shumë), shumë shpejt grekët do të kërkojnë edhe autonaminë e këtyre territoreve.

Por edhe atëherë ashtu si sot, ne do shpalosim “PTRIOTIZMIN” tonë nëpër gazeta e Fb, por asnjë hap konkret për mbrojtjen e sovranitetit të vëndit.

Do bëjmë patriotin duke shkruar “Kërkohet një Avni”.

Por Avniun nuk guxon ta bëjë askush.

Lëre më të imagjinohet të bëhet ajo që bëri Sali Butka e Themistokliu.

Edhe sot Shqipëria është në të njëjtat pozita si ishte shqipëria veri-lindore (Kosova) ne 1999, në rrezik shpërbërje dhe shpopullimi. Atëherë dolëm me parrullën “Atdheu në rrezik” dhe u urganizuam në Ushtri Ҫlirimtare.

Edhe sot është e domosdoshme që atdheu të mbrohet njësoj dhe të çlirohet njësoj nga grekomanët e serbomanët e sotëm, të cilët të shtrirë në të gjitha instancat e këtij shteti, janë rreziku kryesor për qënësinë e këtij shteti dhe të kombit shqiptar.

Pamvarësisht pamundësisë për të reaguar ashtu si e kërkon situata e atdheu, ne që e ndjejmë veten shqiptar të paktën të deklarojmë se nuk do të njohim asnjë vendim e asnjë veprim të grekomanëve e sërbomanëve në këtë qeveri dhe të atyre grekomanëve e sërbomanëve në opozitë që bëjnë sikur nuk ndihen për atë çka po ndodh sot.

Jo vetëm që nuk njohim asnjë vendim e veprim të tyre por nuk do të pranojmë as jë veprim të Greqisë e Sërbisë në dëm të sovranitetit e integritetit tonë territorial, dhe kur Zoti të na krijoi kushtet, do i marrim në llogari grekomanët e sërbomanët, pa mëshirë për ta e ndaj çdo kujt që bëhet njësh me ta./dritare.net