Na ndiqni edhe në

Stil Jete

Si të ndërtoni një zakon në 5 hapa, sipas shkencës!

Si të ndërtoni një zakon në 5 hapa, sipas shkencës!

Nëse dëshiron të shënosh disa arritje në jetë, do të duhet që të kesh një plan me 5 hapa për të arritur qëllimet.

Kjo pasi personat me synime të qarta, duhet t’i rezistojnë tundimit për mos t’u çuar nga divani, për të konsumuar ushqime të gatshme dhe për të zvarritur detyrat. Vlen të theksohet se e gjitha arrihet me pak vullnet dhe mençuri.

Fatmirësisht, shkenca ofron udhëzime se si të filloni dhe strategji për të lehtësuar suksesin tuaj.

Më poshtë janë disa hapa që do t’ju duhen për ‘ndryshim’:

1. Vendosni një qëllim specifik

Mënyra se si e përcaktoni qëllimin që shpresoni ta shndërroni në zakon ka rëndësi. Qëllimet si meditoni rregullisht janë shumë abstrakte, ka treguar hulumtimi. Do të përfitoni nga të qenit më specifik për atë që saktësisht synoni të bëni dhe sa shpesh.

Mos thuaj "Unë do të meditoj rregullisht". Thuaj, "Unë do të meditoj për 15 minuta çdo ditë."

2. Krijoni një plan të detajuar, të bazuar në sugjerime

Tani që keni vendosur një qëllim specifik, është koha të mendoni se çfarë do t'ju shtyjë të ndiqni. Shkencëtarët kanë vërtetuar se do të përparoni më shumë drejt qëllimit tuaj nëse vendosni jo vetëm atë që do të bëni, por kur do të nxiteni për ta bërë atë, si dhe ku do ta bëni dhe si do të arrini. atje.

Një plan si "Unë do të studioj spanjisht për 30 minuta, pesë ditë në javë" është në rregull. Por një plan i detajuar, i bazuar në sugjerime, si "Çdo ditë pune pas takimit tim të fundit, do të kaloj 30 minuta duke studiuar spanjisht në zyrën time" ka shumë gjasa të kthehet në zakon.

3. Përsërit veprimet e njëjta

Kur vendosim të ndërtojmë një zakon të ri, shumica prej nesh mbivlerësojnë vullnetin tonë për të arritur qëllimin tonë përfundimtar. Kur bëhet fjalë për stërvitjen, kjo mund të nënkuptojë të shkoni në klasa Zumba me një mik ose të mësoni se si të ngjiteni në shkëmb. Për shkak se keni shumë më tepër gjasa të qëndroni me diçka që ju pëlqen, përsëritja është çelësi për formimin e zakonit.

Për shembull, lejoni vetes të shikojë me qejf shfaqjen tuaj të preferuar ndërsa jeni në palestër ose të shijoni një podcast të dashur ndërsa gatuani ushqime të shëndetshme.

4. Nxitja e fleksibilitetit

Në kohën kur vendosim një sjellje në autopilot, shumë prej nesh bien në rutina mjaft të qëndrueshme , duke u prirur të studiojmë ose të marrim ilaçet në të njëjtën kohë të ditës dhe në të njëjtin vend. Por kur jeni në fazën fillestare të ndërtimit të zakonit, në kundërshtim me opinionin popullor, hulumtimi sugjeron se është e rëndësishme të futni një ndryshueshmëri qëllimisht në rutinën tuaj.

Duhet të eksperimentoni edhe me mënyra të tjera për të kryer punën.

Ndërtimi i suksesshëm i zakonit mbështetet në përsëritjen e shpeshtë të një sjelljeje.

5. Kërkoni mbështetje sociale

Ky hap është i dukshëm, por ndonjëherë neglizhohet. Kërkoni mbështetje sociale. Zakonet e mira janë ngjitëse, kështu që përpiquni t'i kapni disa duke u shoqëruar me njerëz që janë pak më përpara se ju në kurbën e të mësuarit. Si një bonus shtesë, kur i ndiqni qëllimet tuaja së bashku me njerëzit që ju pëlqejnë, kjo e bën atë më argëtuese!

Një gjë e fundit që duhet mbajtur parasysh është se zakonet mund të kërkojnë pak kohë për t'u formuar. Ata nuk klikojnë brenda natës./M.K-dritare.net