Na ndiqni edhe në

Shëndet

A mund të jetë infektues ndaj kovid një person i vaksinuar?

A mund të jetë infektues ndaj kovid një person i vaksinuar?

Në një moment, ne menduam se të qenit plotësisht të vaksinuar do të thotë që ne mund t'i lëmë maskat dhe të kthehemi në normalen për të cilën kemi dëshiruar. Por ndërsa vaksinat janë të fuqishme, ka ende një shans që ju të infektoheni.

Imunologët presin që vaksinat që mbrojnë kundër sëmundjeve virale të zvogëlojnë transmetimin e virusit pas vaksinimit. Por në të vërtetë është më e ndërlikuar.

Kovid paraqet një sfidë të veçantë sepse njerëzit me infeksione asimptomatike dhe para-simptomatike mund ta përhapin sëmundjen.

Disa shkencëtarë vlerësojnë se numri i infeksioneve asimptomatike të kovid në popullatën e përgjithshme mund të jetë 3 deri në 20 herë më i lartë se numri i rasteve të konfirmuara. Hulumtimet sugjerojnë që rastet e padokumentuara të kovid tek njerëzit që ishin asimptomatikë ose përjetuan sëmundje shumë të lehtë mund të jenë përgjegjës për deri në 86% të të gjitha infeksioneve, megjithëse studime të tjera kundërshtojnë vlerësimet e larta.

Në një studim, CDC testoi personelin vullnetar të kujdesit shëndetësor dhe punonjës të tjerë të vijës së parë në tetë vende të SHBA për infeksione SARS-CoV-2 çdo javë për tre muaj, pavarësisht nga simptomat ose statusi i vaksinimit.

Studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit plotësisht të imunizuar kishin 25 herë më pak të ngjarë të testonin pozitivisht për kovid sesa ata që ishin të pavaksinuar. Gjetjet si kjo nënkuptojnë që nëse njerëzit e vaksinuar mbrohen aq mirë nga infektimi, nuk ka gjasa që ata të përhapin virusin. Por pa gjurmimin e kontakteve për të ndjekur transmetimin në një popullsi më të madhe është e pamundur të dihet nëse supozimi është i vërtetë.

Ajo që dimë me siguri është se nëse dikush sëmuret me kovid pas vaksinimit, në atë që quhet "infeksion i madh", simptomat do të jenë më të lehta. Studimet kanë gjetur se njerëzit që u testuan pozitivë për kovid pasi morën vetëm dozën e parë të vaksinës kishin nivele më të ulëta të virusit në trupat e tyre sesa njerëzit e pavaksinuar që rezultuan pozitivë.

Studiuesit besojnë se zvogëlimi i ngarkesës virale lë të kuptohet se njerëzit e vaksinuar që infektohen me virusin do të jenë më pak infektues sepse ata do të kenë shumë më pak virus që mund të përhapet tek të tjerët.

Një studim i cili ende nuk është rishikuar sugjeron që vaksina Moderna mRNA kovid mund të prodhojë antitrupa që luftojnë koronavirusin në lëngun oral dhe hundës. Meqenëse aty hyn SARS-CoV-2, antitrupat në gojë dhe hundë duhet të bllokojnë hyrjen e virusit në trup, duke siguruar në mënyrë efektive "imunitet sterilizues". Kjo gjithashtu do të thotë që njerëzit e vaksinuar ndoshta nuk do ta përhapin virusin përmes pikave të frymëmarrjes.

Këto pjesë të provave janë premtuese. Por pa më shumë studime, shkencëtarët nuk mund të arrijnë ende në përfundimin se vaksinat kovid vërtet mbrojnë nga çdo transmetim./TheConversation/M.T/dritare.net