Na ndiqni edhe në

Shëndet

Ekspertët mjekësorë në Britani: Kujdes nga ky ilaç i diabetit, shkakton kancer!

Ekspertët mjekësorë në Britani: Kujdes nga ky ilaç i

Burimi: Dailymail

Një sasi e madhe e një ilaçi të zakonshëm për diabetin është tërhequr pasi u zbulua se përmbante një kimikat që shkakton kancer.

Farmacitë që marrin këtë ilaç, një solucion oral i njohur si metformin, e hoqën pasi gjetën nivele të papranueshme të nitrosodimetilaminës.

Kimikati, i shkurtuar në NDMA, është një kancerogjen i njohur dikur i përdorur në prodhimin komercial të karburantit të raketave.

Por ky ilaç u ndalua pasi nivelet jashtëzakonisht të larta të përbërjes u gjetën në mostrat e ajrit, ujit dhe tokës të mbledhura pranë fabrikave prodhuese.

Një ekspert mjekësor britanik tha se masa ishte thjesht paraprake dhe nuk kishte prova se u kishte shkaktuar ndonjë dëm pacientëve.

Agjencia Rregullatore e Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor u bëri thirrje britanikëve të mos ndalojnë marrjen e ilaçit pa u konsultuar me një mjek sepse ndalimi i papritur është i rrezikshëm.

Ekspertët mjekësorë në Britani: Kujdes nga ky ilaç i

Zyrtarët thanë se grupi i prekur përmbante 10,000 shishe 150ml hidroklorur gjenetik metformin që u shpërndanë për herë të parë në dhjetor.

Rreth 20 milionë receta shkruhen për metformin çdo vit, kryesisht në formë tabletash.

Kryesisht u jepet njerëzve me diabet të tipit 2 për të ngadalësuar shndërrimin e karbohidrateve në sheqer në gjak.

Diabeti i tipit 1 është një reagim autoimun që sulmon qelizat përgjegjëse për prodhimin e insulinës dhe shkaktohet nga elemente të trashëguara gjenetikisht ose nga elemente mjedisore.

Lloji 2 ndodh kur trupi bëhet rezistent ndaj insulinës dhe lidhet me gjenetikën dhe dietën ushqimore.

Dr Alison Cave, zyrtare kryesore e sigurisë në Agjencinë Rregullatore të Barnave, tha: Siguria e pacientit është në krye të gjithçkaje që bëjmë.

"Kjo tërheqje e një serie të tabletës orale të metforminës është një masë parandaluese për të parandaluar ekspozimin e mëtejshëm ndaj papastërtisë së nitrosaminës. Nuk ka asnjë provë deri më sot që kjo papastërti të ketë shkaktuar ndonjë dëm te pacientët. Individët që kanë marrë tabletën ​​orale metformin duhet të vazhdojnë të marrin ilaçet e tyre. Është shumë e rëndësishme të flisni me mjekun ose farmacistin tuaj para se të ndërprisni çdo trajtim, ata mund të adresojnë çdo shqetësim që mund të keni dhe mund t'iu këshillojnë për rrugën më të mirë të veprimit".

Zyrtarët ende nuk kanë shpjeguar sesi mund të ketë ndodhur papastërtia e fundit. Por ato shpesh shkaktohen nga ndotja në fabrika ose shkaktohen gjatë prodhimit ose magazinimit.

Ekspozimi ndaj dritës, temperaturave apo edhe reaksioneve me shishen që mban ilaçin mund të shkaktojë ndryshime kimike.

Vitin e kaluar një numër i formave gjenerike të ilaçit të urthit "Zantac" u zbuluan se përmbajnë nivele të papranueshme të NDMA(akronimi për një përbërje të quajtur N-Nitrosodimethylamine).

Një numër teorish janë parashtruar për të shpjeguar se si kimikati toksik përfundoi në furnizimin e disa ilaçeve të urthit, si dhe në ilaçet e presionit të gjakut, valsartan dhe losartan, vitet e fundit. Disa kanë sugjeruar se është rezultat i prodhimit të dobët.

Çfarë është NDMA?


NDMA është akronimi për një përbërje të quajtur N-Nitrosodimethylamine.

Është krijuar nga procese të ndryshme industriale duke përfshirë prodhimin e karburantit të raketave, pesticideve dhe klorit.

Por përdorimi i tij në karburantin e raketave tani është ndaluar pasi nivele jashtëzakonisht të larta të këtij kompleksi u gjetën në mostrat e ajrit, ujit dhe tokës të mbledhura pranë fabrikave të prodhimit të karburantit të raketave.

Zyrtarët shëndetësorë kanë frikë se mund të shkaktojë kancer te njerëzit sepse është toksik për disa enzima në trup dhe ADN-në, të cilat mund të çojnë në mutacione që shkaktojnë kancer.

Por asnjë rast njerëzor i kancerit të shkaktuar nga NDMA nuk është regjistruar ndonjëherë.

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) thotë se është një kancerogjen i mundshëm për njerëzit, që do të thotë se mund të shkaktojë kancer.

Studimet e kafshëve kanë treguar që përbërja shkakton kancer kolorektal, veshka, dhe stomak .

Te njerëzit, nga ana tjetër, studimet kanë sugjeruar vetëm se sasi të mëdha të kimikatit mund të rrisin rrezikun e kancerit, jo ta shkaktojnë atë drejtpërdrejt.

Testet tregojnë se përbërësi nuk degradon ose prishet, në mjedis ose në trupin e njeriut.

Mund të gjendet në nivele të ulëta në shumë ushqime të tilla si mish i ngrirë, ose i tymosur, peshk dhe birrë, si dhe tymi i duhanit./M.M-dritare.net