Na ndiqni edhe në

Shëndet

Çfarë duhet të dini për të reduktuar rrezikun e kancerit të prostatës!

Çfarë duhet të dini për të reduktuar rrezikun e

Nga dr.Jamin Brahmbhatt, CNN

Kanceri i prostatës mbetet një shqetësim i rëndësishëm në praktikën time, prandaj theksoj rëndësinë e zbulimit të hershëm. Shoqata Amerikane e Kancerit vlerëson se do të ketë rreth 300,000 raste të reja të kancerit të prostatës dhe rreth 35,000 vdekje në vitin 2024. Një mjet jetik në këtë kërkim për të diagnostikuar dhe trajtuar këtë kancer të zakonshëm është testimi i antigjenit specifik të prostatës, ose PSA, i cili është një test i thjeshtë gjaku që ofron njohuri të vlefshme për shëndetin e prostatës.

Deri në moshën 50 vjeç, burrat duhet të bëjnë testin çdo vit. Nëse keni një histori familjare, keni faktorë rreziku, mund t'ju duhet të filloni që në moshën 40-vjeçare. Testimi i antigjenit specifik për prostatën shërben si një gur themeli në zbulimin e hershëm të kancerit të prostatës. Kur kombinohet me teste të tjera diagnostikuese dhe vlerësime klinike, ai ndihmon në identifikimin e kancerit të prostatës në fazat e tij të hershme, kur rezultatet e trajtimit për kirurgjinë e kancerit të prostatës dhe rrezatimin kanë shanset më të mira për shërim. Ekzaminimet e rregullta të PSA-së janë veçanërisht të rëndësishme për individët me rrezik të lartë, siç janë ata me një histori familjare të kancerit të prostatës. Testi i gjakut është gjithashtu thelbësor për njeriun mesatar gjatë kontrollit të tij rutinë vjetor me mjekun e tij të kujdesit parësor.

Çfarë tjetër mund të ndikojë në nivelet e PSA?

Gjendje të tilla si prostata e zmadhuar, aktiviteti seksual i kohëve të fundit ose infeksionet e prostatës mund të kontribuojnë në rritjen e niveleve të PSA, duke çuar potencialisht në alarm të panevojshëm. Duke marrë parasysh këta faktorë së bashku me rezultatet e testit PSA, ofruesit e kujdesit shëndetësor mund të ofrojnë udhëzime më të informuara dhe të shmangin ndërhyrjet e panevojshme. Testimi i antigjenit specifik për prostatën ka evoluar gjithashtu përtej kufijve të tij tradicionalë, me përparime në testet molekulare të urinës dhe gjakut dhe teknologjinë e imazherisë. Testet e bazuara në gjak dhe urinë tani mund të përcaktojnë shënues specifikë gjenetikë të lidhur me kancerin e prostatës, duke ofruar njohuri për profilin unik të rrezikut të secilit pacient. Kur kombinohen me testimin tradicional të PSA-së, këto teste ofrojnë një informacion më të detajuar të shëndetit të prostatës dhe rrezikut të kancerit të pacientit. Këto teste në kombinim me PSA fillestare mund të na ndihmojnë të përcaktojmë se kush mund të përfitojë më shumë nga hetimet e mëtejshme, si p.sh. biopsia e prostatës. Teknologjia MRI e prostatës ofron një pamje të detajuar dhe me definicion të lartë të gjëndrës së prostatës.

Na mundëson të identifikojmë lezione të dyshimta brenda gjëndrës së prostatës që mund të strehojnë kancerin e prostatës. Këto teste shtesë mund të rrisin aftësinë tonë për të zbuluar kancerin e prostatës, duke çuar përfundimisht në trajtime më efektive dhe të personalizuara. Hulumtimet dhe udhëzimet e fundit nga Fondacioni për Kancerin e Prostatës nxjerrin në pah një përditësim të rëndësishëm në shqyrtimin e kancerit të prostatës për meshkujt me ngjyrë. Duke njohur rrezikun e tyre të rritur, udhëzimet rekomandojnë fillimin e testimit bazë PSA midis moshës 40 dhe 45 vjeç, më herët se rekomandimet aktuale nga organizata të tjera. Ekzaminimet e rregullta, mundësisht çdo vit, duhet të vazhdojnë të paktën deri në moshën 70-vjeçare. Këto përditësime synojnë të adresojnë pabarazitë në rezultatet e kancerit të prostatës midis meshkujve me ngjyrë, duke ofruar rekomandime thelbësore të ekzaminimit për shpëtimin e jetës. Një në gjashtë meshkuj me ngjyrë duhet të diagnostikohet me kancer të prostatës gjatë jetës së tyre.

Zbulimi i hershëm është çelësi për të shpëtuar jetë!

Ulja e moshës së rekomanduar për testimin bazë PSA te meshkujt me ngjyrë mund të reduktojë vdekjet nga kanceri i prostatës me rreth 30% pa rritur ndjeshëm normat e mbidiagnozës, sipas gjetjeve të fundit. Të bësh këtë thekson rëndësinë e qasjeve për popullatat me rrezik të lartë, veçanërisht burrat me ngjyrë, të cilët kanë rreth dy herë më shumë gjasa të diagnostikohen dhe të vdesin nga kanceri i prostatës. Testi PSA mbetet një mjet kritik në zbulimin e kancerit të prostatës, duke u ofruar burrave një mundësi për ndërhyrje të hershme dhe rezultate të përmirësuara. Duke i dhënë përparësi kujdesit shëndetësor proaktiv, burrat mund të marrin përgjegjësinë për shëndetin e tyre të prostatës dhe të kontribuojnë në uljen e barrës së kancerit të prostatës./M.K-dritare.net