Na ndiqni edhe në

Shëndet

Çfarë është kanceri i mushkërive dhe si shfaqet!

Çfarë është kanceri i mushkërive dhe si shfaqet!

Kanceri është një problem shëndetësor në rritje në botë dhe shkakton një barrë të konsiderueshme socio-ekonomike për shoqëritë. Kanceri i mushkërive, i cili renditet i pari tek meshkujt me afërsisht 34 mijë raste të reja dhe i katërti tek femrat me afërsisht 7 mijë raste të reja, pritet të rritet për shkak të shkallës së duhanpirjes tek femrat, kanë paralajmëruar mjekët. Faktorët e përgjithshëm të rrezikut për kancerin e mushkërive janë duhani, ekspozimi ndaj rrezatimit, toksinat mjedisore, disa sëmundje të mushkërive, HIV-i, faktorët gjenetikë dhe alkooli, citon artikulli.

Lidhur me këta faktorë, mjeku İrfan Çiçin shprehet: Përdorimi i cigareve dhe produkteve të tjera të duhanit është shkaku më i rëndësishëm i kancerit të mushkërive. Më pak se 10 për qind e pacientëve me kancer të mushkërive nuk kanë pirë kurrë duhan. 90 për qind e kancereve të mushkërive që shihen në vendin tonë ndodhin për shkak të pirjes së duhanit. Kur arrihet kontrolli efektiv i duhanit, çdo vit mund të parandalohen afërsisht 110 mijë vdekje për shkak të përdorimit të duhanit, përfshirë kancerin e mushkërive.

Mjeku thekson se problemet më të rëndësishme në menaxhimin e kancerit të mushkërive janë vlerësimi korrekt i pacientit në momentin e diagnozës dhe pas diagnozës dhe arritjes së protokollit korrekt të trajtimit.

“Pacientët mund të humbasin kohë për të kontaktuar mjekun e duhur gjatë procesit të diagnostikimit. Meqenëse simptomat e kancerit të mushkërive përfshijnë simptoma jo serioze si kolla, pacientët konsultohen me një mjek vetëm në fazat e avancuara. Ekziston nevoja për të zbatuar një qasje multidisiplinare në procesin e diagnostikimit të kancerit të mushkërive në të gjitha institucionet shëndetësore”, shprehet ai.

Kanceri i mushkërive është një sëmundje e trajtueshme!

Duke theksuar se pavarësisht nga lloji, pritshmëritë e mbijetesës ishin nën një vit deri në vitet 2000, kur nuk kishte shumë opsione përveç kimioterapisë, mjeku vuri se në vitet e fundit ka pasur zhvillime shumë të rëndësishme në kancerin e mushkërive, veçanërisht në grupin joqelizor. Pavarësisht këtyre përparimeve të fundit, duhet mbajtur parasysh se 90 për qind e kancereve të mushkërive shkaktohen nga pirja e duhanit. Prandaj, kanceri i mushkërive është një nga kanceret më të zakonshme dhe agresive, si dhe një nga kanceret më të parandalueshëm.

“Mospirja e duhanit dhe lënia e duhanit është zgjidhja më efektive, më pak e kushtueshme dhe më e përshtatshme pa efekte anësore”, përfundoi mjeku./M.K-dritare.net