Na ndiqni edhe në

Shëndet

Gjykata e Lartë hedh poshtë padinë për të kufizuar ilaçin e abortit në SHBA

Gjykata e Lartë hedh poshtë padinë për të kufizuar

Gjykata e Lartë e SHBA-së ka hedhur poshtë njëzëri një përpjekje për të kufizuar ashpër aksesin në pilulën e abortit mifepristone. Vendimi është një fitore e madhe për aktivistët proabortit dhe vjen dy vjet pasi gjykata shfuqizoi garancinë mbarëkombëtare për një abort. Gjyqtarët vendosën që paditësit, një grup mjekësh dhe aktivistësh kundër abortit, nuk kishin të drejtë ligjore për të paditur.

Mifepristoni është një nga dy medikamentet e përdorura në një abort me ilaçe, tani metoda më e zakonshme e ndërprerjes së shtatzënive në SHBA. Paditësit, të njohur si Aleanca për Mjekësinë Hipokratike, kishin argumentuar se miratimi për ilaçin nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) duhet të tërhiqet. Por gjatë debateve mbi çështjen në mars, disa nga shtatë gjyqtarët e gjykatës u shfaqën skeptikë se ndonjë nga paditësit kishte pësuar dëm nga disponueshmëria e mifepristonit, i cili është i nevojshëm për të pasur pozitën ligjore për të paditur.

“Paditësit kanë kundërshtime të sinqerta ligjore, morale, ideologjike ndaj abortit dhe rregullores së lehtë të FDA-së”, shkroi gjykatësi Brett Kavanaugh, “por ata nuk arritën të demonstrojnë ndonjë dëmtim aktual. Dëshira e një paditësi për ta bërë një ilaç më pak të disponueshëm për të tjerët nuk krijon mundësinë për të paditur.” shkroi ai.

Gjykata e lartë rrëzoi Roe v Wade, duke hequr efektivisht një të drejtë federale për abort, në qershor 2022. Që atëherë, 21 shtete kanë lëvizur për të kufizuar abortin më herët gjatë shtatzënisë sesa standardi që ishte vendosur. Shtatëmbëdhjetë prej tyre e kanë ndaluar procedurën në gjashtë javë ose më herët. Vendimi i së enjtes nuk ka asnjë ndikim në këto ligje, aborti me ilaçe mbetet i paligjshëm në shtetet që ndalojnë abortin. Por pilulat e abortit kanë vepruar si një zgjidhje efektive për këto ndalime, me mijëra pilula që derdhen në shtetet kufizuese përmes postës. Aktivistët pro ndërprerjes së abortit mirëpritën aksesin e vazhdueshëm në pilulat e abortit, por paralajmëruan se vendimi i Gjykatës së Lartë ishte një fitore e kualifikuar.

Të paktën tre shtete Missouri, Kansas dhe Idaho kanë kundërshtuar miratimin e FDA-së për ilaçin. Vendimi i Gjykatës së Lartë të enjten nuk i përjashton këto sfida të ardhshme.

"Ky vendim nuk është një "fitore" për abortin, ai thjesht ruan status quo-në," tha Nancy Northup, presidente e Qendrës për të Drejtat Riprodhuese në një deklaratë.

"Sulmet ndaj pilulave të abortit nuk do të ndalen këtu, lëvizja kundër abortit sheh se sa kritike janë pilulat e abortit në këtë botë pas Roe."

Grupet kundër abortit kritikuan vendimin. Por këto grupe gjithashtu treguan se lufta do të vazhdonte.

"Është një ditë e trishtuar për të gjithë ata që vlerësojnë shëndetin e grave dhe jetën e fëmijëve të palindur," tha Katie Daniel, drejtoreshë e politikave shtetërore për Susan B Anthony Pro-Life America. "Por lufta për të ndaluar barnat e rrezikshme të abortit me porosi me postë nuk ka përfunduar."

Regjimi me dy barna u miratua për përdorim deri në 10 javë të shtatzënisë nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) në vitin 2000. Pacientit i jepet fillimisht mifepristone për të nxitur një abort dhe më pas misoprostol për të zbrazur mitrën. Që nga viti 2016, FDA-ja ka lehtësuar aksesin në ilaç dhe ka lejuar mjekët të mbajnë takime virtuale me pacientët dhe që recetat të dërgohen me postë. Gati dy të tretat e të gjitha aborteve në SHBA tani janë aborte me ilaçe, sipas Institutit Guttmacher.

Gjatë dy dekadave të përdorimit, FDA, Kolegji Amerikan i Obstetrikës dhe Gjinekologëve (ACOG) dhe organizata të tjera të zakonshme mjekësore kanë pohuar se si mifepristoni ashtu edhe misoprostol janë të sigurt për përdorim.

Studimet amerikane thonë se aborti me ilaçe është rreth 95% efektiv në përfundimin e shtatzënisë dhe kërkon ndjekje të mëtejshme mjekësore në më pak se 1% të rasteve./K.C/dritare.net