Na ndiqni edhe në

Shëndet

Jam mjeke infeksioniste, megjithatë nuk munda ta mbroja familjen time nga varianti Delta

Jam mjeke infeksioniste, megjithatë nuk munda ta mbroja familjen time nga

Puna ime si mjeke e shëndetit publik është të mbroj familjen tuaj nga Covid-19- dhe unë duhet të kisha qenë në gjendje të mbroja edhe familjen time. Studimi i këtij virusi të ri dhe edukimi i publikut në lidhje me të ka konsumuar ditët e mia që nga fillimi i vitit 2020, gjë që e bëri veçanërisht shqetësuese kur burri im, djali im dhe unë u infektuam me variantin Delta të Covid-19 muajin e kaluar.

Në Dhjetor 2019, unë po punoja si drejtuese e parandalimit të infeksionit në një sistem të madh shëndetësor akademik në Singapor. Në prag të Vitit të Ri, ndërsa shumica e botës nuk ishte në dijeni të rrezikut të afërt, unë mësova për një sindromë të re të frymëmarrjes nga rrjeti im i shfaqjes së sëmundjeve infektive.

Ne po merrnin lajme shqetësuese për sindromën dhe filluam përgatitjet e sigurisë në spital në janar 2020, ndërsa po përpiqeshim gjithashtu të kuptonim më shumë rreth tij.

Në spital, ne përdorëm protokolle të rrepta të parandalimit të infeksionit për të parandaluar transmetimin. Ne hapëm një departament emergjence për rastet e dyshuara të Covid-19 në një tendë me ajër të pastër, pa sisteme të teknologjisë së ajrit.

Përkundër masave paraprake që morri familja jonë, djali im 7-vjeçar u ekspozua ndaj virusit në kampin e tij të jashtëm, i cili duhet të ishte një mjedis më i ulët rreziku. Ai mbante një maskë sa herë që ishte e mundur. Ne nuk ndërmorëm rreziqe të panevojshme dhe megjithatë ja ku jemi.

Pra, pse nuk isha në gjendje të mbroja familjen time? Arsyet duhet t'ju shqetësojnë.

Maskat janë mjete fantastike për parandalimin e transmetimit të virusit, por ato janë më efektive kur i mbajnë të dy personat e infektuar. Duke mbajtur një maskë, djali im po bënte një punë të shkëlqyer në mbrojtjen e kampistëve të tjerë, por kampistët dhe këshilltarët e tjerë nuk po i ofronin atij të njëjtën gjë.

Mos mbajtja e një maske mund të mos ndikojë personalisht tek një i rritur i shëndetshëm dhe plotësisht i vaksinuar. Por vendimi për të ndaluar kërkesën për maska në hapësirat publike krijon një mjedis të pasigurt për ata që janë më të prekshëm: ata që janë me një mbrojtje të ulët imunitare dhe njerëzit që nuk kanë të drejtë të marrin vaksinën, qoftë për shkak të moshës ose të një gjendjeje mjekësore.

Edhe nëse do të kemi dijeni për ekspozimin, mund të mos jemi në gjendje të shmangnim transmetimin në shtëpi. Kjo, pasi është jashtëzakonisht e vështirë të kujdesesh për një fëmijë të sëmurë pa e ekspozuar veten.

Fëmijët e vegjël janë më pak të aftë t'i përmbahen masave të kontrollit të infeksionit, të tilla si larja e duarve tërësisht. Sapo një fëmijë të sjellë në shtëpi Covid-19, rreziku për anëtarët e tjerë të familjes është i pranishëm edhe kur familjet përpiqen të distancohen.

Tani kemi të dhëna për të sugjeruar se varianti delta, kur krahasohet me llojin origjinal të virusit është deri në dy herë më i transmetueshëm dhe sasia e virusit në individët e infektuar është shumë më e lartë. Ndërsa vaksinat aktualisht në dispozicion ende ofrojnë mbrojtje të mirë kundër variantit delta, efikasiteti mund të ulet disi dhe ka të ngjarë që njerëzit me infeksione të përparuara mund ta transmetojnë virusin te të tjerët.

Varianti delta nuk do të jetë varianti i fundit i Covid-19 që shohim. Mutacionet e reja do të shfaqen për aq kohë sa koronavirusi vazhdon të përhapet, dhe varianti lambda tashmë po shkakton shqetësime të reja. Varianti tjetër mund të jetë më i transmetueshëm, më vdekjeprurës, më i aftë për t’iu shmangur vaksinave, ose një kombinim i këtyre faktorëve.

Infeksionet pediatrike Covid-19 gjithashtu mendohen zakonisht si të lehta, por në rastin e djalit tim, ai kishte ethe për më shumë se një javë dhe iu nënshtrua një marrje gjaku, një rreze X të gjoksit dhe një elektrokardiogrami.

Më shumë se 4,000 fëmijë në SHBA kanë zhvilluar sindromë inflamatore multisistemike, një gjendje e rrallë, por serioze e lidhur me Covid-19, e cila mund të jetë kërcënuese për jetën.

Njerëzit e pavaksinuar vazhdojnë transmetimin në komunitet dhe sigurohen që virusi të vazhdojë të pësojë mutacione. Ndërsa shumë njerëz janë të pavaksinuar sipas zgjedhjes, ne duhet t'i japim përparësi dhe t'i mbrojmë ata që janë të pavaksinuar për shkak të moshës së tyre ose kushteve themelore mjekësore.

Si shoqëri, ne kemi një përgjegjësi për të parandaluar vuajtjet për ata më të prekshmit mes nesh. Duke mbrojtur fëmijët tanë, ne jo vetëm që do të parandalojmë komplikime të rënda pediatrike, por gjithashtu do të mbrojmë familjet dhe komunitetet e tëra./Përkthyer nga HuffingtonPost/M.T/dritare.net