Na ndiqni edhe në

Shëndet

Pse deri në vitin 2050 më shumë se gjysma e popullsisë do të vuajnë nga sëmundjet kardiovaskulare!

Pse deri në vitin 2050 më shumë se gjysma e popullsisë do

Rreth 61% e të rriturve në SHBA do të kenë sëmundje kardiovaskulare deri në vitin 2050, parashikon studim i ri nga Shoqata Amerikane e Zemrës. Një ndër simptomat më të shpeshta do të jetë presioni i lartë i gjakut, duke rritur rrezikun për atak në zemër ose goditje në tru. Probleme të tjera kardiovaskulare përfshijnë sulmet në zemër, aritmitë si fibrilacioni atrial ose a-fib dhe sëmundjet e lindura të zemrës.

Pavarësisht risive në trajtime, sëmundjet e zemrës kanë qenë shkaktari kryesor i vdekjeve në SHBA për dekada, ku më shumë se 800,000 njerëz humbin jetën çdo vit. Në hulumtimin e publikuar të martën, shoqata parashikon se 45 milionë të rritur do të ndikohen nga këto simptoma të forta në zemër, ndryshe nga viti 2020, ku numëroheshin 28 milionë. Një popullsi në plakje do të jetë shtojë numrin e të sëmurëve, pasi mosha ndikon rastet që kanë probleme me zemrën. Deri në vitin 2050, 22% e Shteteve të Bashkuara do të jenë mbi 65 vjeç, ndërsa të moshuarit përbënin vetëm 13% të popullsisë 10 vjet më parë, thonë studimet. Mosha mesatare në SHBA parashikohet të rritet nga 37 në 2010 në 41 në 2050. Popullsia amerikane po bëhet gjithashtu më e larmishme dhe komunitetet me ngjyrë priren të kenë një numër joproporcional të problemeve të zemrës.

Deri në vitin 2050, njerëzit që identifikohen si hispanikë do të përbëjnë rreth një të katërtën e popullsisë së SHBA-së, kundrejt rreth 20% sot, dhe njerëzit që identifikohen si të zinj do të jenë 14.4% e vendit, nga 13.6% sot. Numri i njerëzve që identifikohen si aziatikë do të rritet gjithashtu, nga 6.2% e popullsisë në 8.6%, sipas parashikimeve të Censusit në SHBA. Njerëzit që identifikohen si hispanikë parashikohet të kenë rritjen më të madhe të popullsisë për sëmundje kardiovaskulare ose goditje në tru, thotë studimi. Të rriturit me ngjyrë tani kanë numrin më të madh të faktorëve të rrezikut për sëmundjet e zemrës si presioni i lartë i gjakut, diabeti dhe obeziteti. Ata gjithashtu parashikohet të kenë më shumë probleme me dietën e varfër dhe një sasi të pamjaftueshme gjumi, ku të dyja sjelljet kontribuojnë në problemet e zemrës. Për sa i përket faktorëve të rrezikut, numri në rritje i njerëzve me obezitet ose diabet do të rrisë gjithashtu rrezikun e problemeve të zemrës. Dieta e dobët, e cila mund të dëmtojë shëndetin e zemrës, parashikohet të jetë sjellja shëndetësore që do të prekë shumicën e njerëzve.

Raporti sugjeron se vetëm rreth 70 milionë të rinj të rritur do të hanë keq në vitin 2050.

Hulumtimi i ri parashikon që numri i personave me obezitet do të rritet nga 43.1% në 60.6%, duke prekur më shumë se 180 milionë njerëz deri në vitin 2050. Numri me diabet do të rritet nga 16.3% në 26.8% dhe do të ndikojë në më shumë se 80 milionë në atë periudhë. Raporti informon edhe në lidhje me shëndetin e zemrës së fëmijëve, ku gjen edhe të dhëna shqetësuese në faktorët kryesorë të rrezikut. Parashikohet një rritje e numrit të fëmijëve që do të preken nga obeziti, kryesisht për shkak të mungesës së stërvitjes dhe dietës së dobët. Raporti parashikon që numri i fëmijëve në SHBA me obezitet do të rritet nga 20.6% në 2020 në 33% në 2050, që do të thotë se 26 milionë fëmijë do të kenë obezitet deri në atë kohë.

Por sipas studimit, numri i njerëzve me kolesterol të lartë parashikohet të bjerë.

Ka vite që ka rënë, tregojnë studimet, pasi shumë njerëz kanë filluar të marrin barna të quajtura statina, të cilat zvogëlojnë sasinë e kolesterolit të prodhuar në mëlçi. Një studim i vitit 2023 zbuloi se më shumë se 92 milionë të rritur në SHBA morën një statinë në 2018-19, një rritje prej 197% nga 2008-09. Një ndryshim domethënës që ata sugjerojnë është krijimi i ndërhyrjeve klinike dhe politikave posaçërisht për të ndihmuar njerëzit me ngjyrë, të cilët tashmë janë prekur në mënyrë disproporcionale nga problemet e zemrës dhe që priren të kenë më pak akses në kujdesin bazë shëndetësor.

Përpjekjet parandaluese për të përmirësuar shëndetin e popullatës do të ishin gjithashtu të rëndësishme, thanë studiuesit dhe do t'i kursenin SHBA-së një sasi të konsiderueshme parash./M.K-dritare.net