Na ndiqni edhe në

Shëndet

Situatat misterioze që ndodhin gjatë gjumit

Situatat misterioze që ndodhin gjatë gjumit

Natën do të donim të flinim të qetë dhe të zgjoheshim plot energji. Sidoqoftë, është e vështirë të gjesh një person që nuk ka hasur kurrë disa ndjesi të çuditshme dhe të pakëndshme që shoqërojnë gjumin.

Bright Side vendosi t'ju tregojë për përvoja të tilla, të cilat mbeten një mister për shkencën edhe sot e kësaj dite.

Paraliza e gjumit

Situatat misterioze që ndodhin gjatë gjumit

Personi zgjohet natën dhe nuk mund të lëvizë. Kësaj i shtohen halucinacionet e frikshme dhe ndjenja se është dikush tjetër në dhomë.

Pse ndodh: Normalisht, kur na zë gjumi, jemi të paralizuar që të mos ecim.

Përafërsisht 7% e popullsisë kanë përjetuar paralizë gjumi të paktën një herë. Mendohet se kjo ka më shumë gjasa kur flini në shpinë.

Halucinacione hipnagogjike

Kur një person është duke e zënë gjumi, por është ende zgjuar, ai sheh imazhe të çuditshme.

Pse ndodh: Ky është një nga disa lloje halucinacionesh që mund të kenë njerëzit e shëndetshëm mendërisht. Fëmijët i kanë më shpesh dhe arsyeja mund të jetë që ata nuk duan të flenë. Halucinacione të tilla mund të jenë për shkak të stresit ose thjesht një imagjinate. Ato mund të shfaqen edhe nëse shkoni në shtrat të dehur.

Flini duke folur

Situatat misterioze që ndodhin gjatë gjumit

Zakonisht, personi që vuan nga somniloquy nuk e ka idenë që kjo ndodh. Kjo gjendje nuk është absolutisht e rrezikshme psikologjikisht.

Pse ndodh: Burrat dhe fëmijët janë më të prirur ndaj kësaj gjendjeje, dhe arsyeja është stresi. Psikika e personit po përpiqet t'i rezistojë asaj me të cilën ai ose ajo po përballet në realitet.

Një ëndërr brenda një ëndrre

Personi sheh një ëndërr, pastaj zgjohet, por gjëra të çuditshme vazhdojnë t'i ndodhin. Rezulton se ai thjesht po ëndërronte se u zgjua. Kjo është eksploruar në filmin Inception. Pas suksesit të filmit, shumë njerëz raportuan se e kishin përjetuar këtë fenomen.

Ecja në gjumë

Kjo gjendje është e kundërta e paralizës së gjumit, truri është në gjumë, por paraliza e muskujve nuk ndodh. Në gjumë, njerëzit mund të ecin, të pastrojnë apo edhe të dalin nga shtëpia, gjë që shpesh është shumë e rrezikshme. Në mëngjes, ata nuk mbajnë mend asgjë.

Pse ndodh: Somnambulizmi shfaqet në rreth 4,6-10,3% të popullsisë. Fëmijët preken më shpesh. Shkaku është ende i panjohur, si dhe metodat e trajtimit.

Ëndrrat e përsëritura

Situatat misterioze që ndodhin gjatë gjumit

Ndoshta të gjithë kanë pasur ëndrra të çuditshme të përsëritura, të cilat vazhdimisht riprodhojnë të njëjtin skenar.

Pse ndodh: Psikologët besojnë se truri ynë përdor ëndrra të tilla për t'i kushtuar vëmendje diçkaje që nuk e kemi vënë re në jetën tonë të përditshme.

Duke rënë nga shtrati

Situatat misterioze që ndodhin gjatë gjumit

Disa nga përjetimet më të zakonta në gjumë është sikur biem nga shtrati apo lartësitë.

Pse ndodh: Gjumi është i ngjashëm me vdekjen, rrahjet e zemrës dhe frymëmarrja ngadalësohen. Truri "frikësohet", e percepton këtë si një vdekje të vërtetë dhe kontrollon nëse personi është gjallë, duke dërguar impulse në muskuj./Bright Side/L.F-dritare.net