Na ndiqni edhe në

Shëndet

Studimi: Alkooli shkakton mbi 3 milionë vdekje çdo vit në botë, mijëra të tjerë shfaqin probleme kronike!

Studimi: Alkooli shkakton mbi 3 milionë vdekje çdo vit në

Një studim i kryer së fundmi nga Organizata Botërore e Shëndetit, ka zbuluar se alkooli kontribuon në vrasjen e rreth 3 milionë njerëzve çdo vit në të gjithë planetin dhe për shumë më tepër miliona individë shkakton paaftësi të përhershme dhe probleme kronike.

Për më tepër, lidhet drejtpërdrejt me zhvillimin e mbi 740 mijë rasteve të reja të kancerit çdo vit. Gjashtëfishi i vdekjeve nga malaria dhe pesëfishi i vdekjeve nga SIDA, citon La Repubblica.

A mund të shkaktojë kancer konsumimi i alkoolit?

Nuk ka dyshim se pirja e alkoolit shkakton të paktën shtatë lloje kanceri: goja, ezofag, fyti (faringu dhe laringu), mëlçia, zorra e trashë (kolon-rektumi) dhe gjiri. Konsumimi i çdo sasie alkooli rrit incidencën e kancerit: sa më shumë të pini, aq më i madh është rreziku. Për shembull, disa studime kanë treguar se dy ose më shumë pije alkoolike në ditë (30 gram ose më shumë) rrisin rrezikun e kancerit kolorektal, tre ose më shumë pije alkoolike në ditë (45 gramë ose më shumë) rrisin rrezikun e kancerit kolorektal në stomak dhe mëlçi. Alkooli është gjithashtu një armik i vërtetë i shëndetit të gjirit. 50 gramë alkool në ditë, e barabartë me pak më shumë se 3 gota, mjaftojnë për të shkaktuar 50% rritje të rrezikut të kancerit të gjirit në krahasim me ata që nuk pinë”, shpjegon Saverio Cinieri, president kombëtar i Aiom,

Si shkaktohet kancer nga alkooli?

Ka disa mënyra në të cilat alkooli mendohet se rrit rrezikun e kancerit. Një nga mekanizmat është i lidhur me etanolin, përbërësin aktiv në të gjitha pijet alkoolike. Kur etanoli shpërbëhet në mëlçi, ai shndërrohet në kimikatin acetaldehid. Provat eksperimentale kanë treguar se acetaldehidi mund të dëmtojë drejtpërdrejt funksionin dhe riparimin e ADN-së, duke çuar në zhvillimin e kancerit. Një mekanizëm tjetër i propozuar është që alkooli vepron si një transportues i përbërësve të tjerë të njohur që shkaktojnë kancer (si ato që gjenden në duhan) nga goja dhe fyti në qeliza, gjë që më pas çon në ndërprerjen e sintezës dhe riparimit të ADN-së.

Një mekanizëm i mëtejshëm lidhet me ndryshimet në hormone. Kur alkooli shpërbëhet në mëlçi, ai ndikon në gjendjen funksionale të mëlçisë dhe aftësinë e saj për të zbërthyer lëndët ushqyese dhe hormonet e tjera. Kjo mund të çojë në nivele të larta të hormoneve si estrogjeni dhe insulina që stimulojnë qelizat të ndahen më shpesh, gjë që rrit mundësinë e zhvillimit të qelizave kancerogjene. Për më tepër, konsumatorët e alkoolit shpesh kanë mangësi në lëndët ushqyese thelbësore, të tilla si folati, duke i bërë indet e synuara më të ndjeshme ndaj efekteve kancerogjene të alkoolit.

A rrisin të gjitha pijet alkoolike rrezikun e kancerit?

Qoftë verë, birrë apo pije alkoolike, nuk ka dallim sepse çdo pije që përmban alkool mund të shkaktojë kancer. Pijet alkoolike kanë fuqi të ndryshme. Është mirë të dini se disa pije alkoolike mund të përmbajnë përqindje veçanërisht të larta të alkoolit dhe se disa lloje birre mund të kenë një përmbajtje alkooli shumë më të lartë se mesatarja.

A e zvogëlon rrezikun e kancerit eliminimi i alkoolit?

Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit (IARC) në Lyon e ka klasifikuar alkoolin si një agjent kancerogjen. Prandaj, është e logjikshme të mendohet se duke shmangur konsumimin e tij ulet rreziku onkologjik. Ekspertët kanë llogaritur se sa vdekje mund të shmangeshin çdo vit në Itali nëse eliminohej abuzimi me alkoolin. Vdekjet e shkaktuara nga kanceri i gojës dhe faringut do të reduktoheshin me afërsisht 70% te meshkujt dhe 50% te femrat; vdekjet e shkaktuara nga kanceri i laringut dhe i ezofagut do të ulen me afërsisht 50% te meshkujt dhe 30% te femrat; vdekjet e shkaktuara nga kanceri i mëlçisë dhe kolorektalit do të reduktoheshin me rreth 30% te meshkujt dhe 15% te femrat.

Në veçanti, reduktimi i konsumit të pijeve alkoolike nga katër ose më shumë në një ose më pak në ditë ul rrezikun e kancerit të mëlçisë me 21%, kancerit kolorektal me 31% dhe kancerit të gjirit (për gratë) me 30%.

A mund të pini alkool gjatë dhe gjatë terapive?

Pasojat e konsumimit të alkoolit gjatë terapive onkologjike janë hulumtuar veçanërisht në pacientët me kancer të gjirit , kolorektalit dhe traktit të sipërm tretës (zgavrën e gojës, faringut, laringut dhe ezofagut). Etanoli, në fakt, mund të ndërveprojë me disa ilaçe ose të përkeqësojë disa efekte anësore të terapive (për shembull ulçera në gojë). Për më tepër, abuzimi me alkoolin, nëse shoqërohet me ankth dhe depresion , të cilat shpesh janë të shpeshta te pacientët me kancer, mund të ndikojë në respektimin e terapive dhe cilësinë e jetës dhe dobësojnë sistemin imunitar , duke i ekspozuar kështu njerëzit ndaj një rreziku më të lartë të infeksioneve./M.K-dritare.net