Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Fiksohem gjatë në disa mendime përsëritëse, çfarë të bëj?

Fiksohem gjatë në disa mendime përsëritëse,

Përshëndetje psikologe Enertila,

Unë që ju shkruaj jam një djalë 28 vjeç. Jam në punë e kam një jetë aktive, por ka momente gjatë ditës që fiksohem gjatë në disa mendime përsëritëse që nuk më ikin dhe më qendrojnë shumë gjatë. Ky proces i vazhdueshëm më trishton dhe shqetëson shumë. Të lutem më thoni diçka. Faleminderit!

Përgjigjet psikologe Enertila Bekteshi!

Përshëndetje lexuesi jonë,

Analizimi i kujtimeve ose të menduarit për situatat e ardhshme mund të përfundojnë duke ndikuar në shumë mënyra. Përsëritja e mendimeve vazhdimisht nuk i lejon njerëzit për të menduar në situatat aktuale madje ndikojnë duke i shqetësuar dhe duke ndikuar në jetën e tyre. Duke vepruar kështu e përkeqësoni situatën e shëndetit mendor duke u ndjerë keq kur ndaleni në mendime.

Në këtë mënyrë ju e perceptoni veten si të bllokuar dhe të paaftë për të marrë vendime ose për të pranuar emocione për të ecur përpara. Njerëzit që vuajnë nga këto mendime përfundojnë duke u ndjerë më keq. Dhe e perceptojnë veten si të bllokuar, të paaftë për të marrë vendime ose për të pranuar emocione ose ndjenja dhe për të ecur përpara.

Pasi të keni këto mendime ose përsiatje obsesive, mund të jetë shumë e vështirë të dilni prej tyre. Prandaj, në këndvështrimin tim do të shprehesha të shpërqëndroni veten. Kur kuptoni se po filloni të futeni në atë gjendje, përpiquni të gjeni një shpërqendrim që mund të thyejë ciklin e këtyre mendimeve. Për shembull, mund të përqendroheni në punët e shtëpisë, shikimin e një filmi, apo edhe duke bërë një telefonatë me një mik ose anëtar të familjes. Në vend që t'i përsërisni gjërat pa pushim, përpiquni të reflektoni mbi situatën dhe krijoni një plan për ta trajtuar atë.

I dashur lexues pasi të keni menduar se si ta rregulloni situatën ose problemin që po ju shkakton këtë mendim fiks dhe negativ, përpiquni ta trajtoni atë me planin që keni krijuar. Është e rëndësishme të përqendroheni në të ngadalë dhe gradualisht, duke u përpjekur të qetësoni mendjen. Ne shpesh mendojmë tepër ose mendojmë shumë kur mendojmë se kemi bërë një gabim ose kur na ka ndodhur diçka që na trondit. Nëse filloni t'i përsërisni gjërat vazhdimisht, përpiquni t'i vendosni mendimet tuaja në perspektivë, domethënë t'i ndryshoni madhësinë e tyre ose të kuptoni se për çfarë është të mendosh shumë për to. E rendësishme është të kuptoni shkaktarët sa herë që përballeni me një përtypje, përpiquni të analizoni se cila situatë ose ide po e shkakton atë. Njohja e asaj që ju shtyn ta bëni këtë do t'ju ndihmojë të përballeni më mirë me këto mendime.

Shpresoj shumë që kjo t'u kalojë sa më shpejt dhe këndvështrimi im tu ndihmojë sadopak. Gjithë të mirat./dritare.net