Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Gjykata e Lartë në Poloni ndalon pothuajse të gjitha abortet, nxit reagime të ashpra

Gjykata e Lartë në Poloni ndalon pothuajse të gjitha abortet,

Gjykata e lartë e Polonisë ka vendosur që abortet në shumicën e rasteve të jenë antikushtetuese.

Ligjet e abortit në Poloni ishin tashmë ndër më të rreptat në Evropë, por vendimi i Tribunalit Kushtetues do të thotë një ndalim pothuajse total.

Sapo të hyjë në fuqi vendimi, përfundimet do të lejohen vetëm në raste të përdhunimit ose inçestit, ose nëse shëndeti i nënës është në rrezik.

Grupet e të drejtave i kishin kërkuar qeverisë të mos rritë kufizimet.

Komisioneri i Këshillit të Evropës për të drejtat e njeriut tha se dita shënoi një "ditë të trishtuar për të drejtat e grave".

"Heqja e bazës për pothuajse të gjitha abortet ligjore në Poloni përbën një ndalim dhe shkel të drejtat e njeriut," shkroi Dunja Mijatovic në Tëitter.

Një sfidë ligjore kundër ligjit të vitit 1993 që lejon abortin në rastet e paaftësive të rënda fetale - e cila përbën 98% të përfundimeve të kryera në Poloni - u nis nga deputetët e partisë nacionaliste në pushtet Ligjin dhe Drejtësinë vitin e kaluar.

Një shumicë e gjyqtarëve të gjykatës u emëruan nga e njëjta parti./ I.M-Dritare.net