Na ndiqni edhe në

Shëndet

Ndotja, shkak i infertilitetit mashkullor!

Ndotja, shkak i infertilitetit mashkullor!

Burimi: BBC
Cilësia e spermës është në rënie në mbarë botën, por është një shkak pak i diskutuar i infertilitetit. Tani shkencëtarët po shikojnë se çfarë mund të fshihet pas problemit.
"Ne mund ta zgjidhim. Nuk ka problem. Ne mund t'ju ndihmojmë," i tha mjeku Jennifer Hannington. Pastaj ai iu drejtua burrit të saj, Ciaran, dhe i tha: "Por nuk mund të bëjmë shumë për ty.” Çifti, i cili jeton në Yorkshire të Anglisë, kishte dy vjet që po përpiqej për një fëmijë. Ata e dinin se mund të ishte e vështirë për një shtatzëni, pasi Jennifer ka sindromën e vezores policistike, një gjendje që mund të ndikojë te fertiliteti. Ajo që ata nuk e prisnin ishte se kishte probleme edhe nga ana e Ciaran. Testet zbuluan probleme duke përfshirë një numër dhe lëvizje të ulët të spermës.

Ndotja, shkak i infertilitetit mashkullor!
Hannington ende e kujton reagimin e tij: "Pikëllim. Isha në mohim të plotë. Mendova se mjekët po gabonin." Ai gjithmonë donte të bëhej baba. “Ndihesha sikur do ta zhgënjeja gruan time.”
Me kalimin e viteve, shëndeti i tij mendor u përkeqësua. Ai filloi të kalonte më shumë kohë vetëm, duke qëndruar në shtrat dhe gjente ngushëllim vetëm te alkooli, përcjell dritare.net
Infertiliteti mashkullor kontribuon në afërsisht gjysmën e të gjitha rasteve të infertilitetit dhe prek 7% të popullsisë mashkullore. Megjithatë, është shumë më pak i diskutuar sesa infertiliteti femëror, pjesërisht për shkak të tabuve sociale dhe kulturore që e rrethojnë atë. Për shumicën e meshkujve me probleme të fertilitetit, shkaku mbetet i pashpjeguar dhe shumë po vuajnë në heshtje.
Hulumtimet tregojnë se problemi është duke u rritur. Faktorët duke përfshirë ndotjen duket se ndikojnë në fertilitetin e meshkujve, dhe veçanërisht në cilësinë e spermës, me pasoja potencialisht të mëdha për individët dhe shoqëritë e tëra.
Sipas studiuesve, infertiliteti mashkullor mund të parashikojë probleme shëndetësore në të ardhmen, megjithëse lidhja e saktë nuk është kuptuar plotësisht. Mendohet se disa faktorë siç është stili i jetesës mund të kontribuojnë si në infertilitet, ashtu edhe në probleme të tjera shëndetësore. Ndryshimet individuale të stilit të jetesës mund të mos jenë të mjaftueshme për të ndaluar rënien e cilësisë së spermës. Dëshmitë në rritje sugjerojnë se ekziston një kërcënim më i madh, ai mjedisor, pra ndotësit toksikë./K.C/dritare.net