Na ndiqni edhe në

Udhëtim

The Guardian: Perënditë duhet të kenë qenë shumë të frymëzuara, kur krijuan Përmetin!

The Guardian: Perënditë duhet të kenë qenë shumë

Shijoni një zhytje në ujërat e ngrohta natyrore të Pishinave Termike të Bënjës, të rrethuara nga disa nga bukuritë natyrore më piktoreske të Shqipërisë!

Bukuri frymëzuese

Perënditë duhet të jenë frymëzuar vërtet kur konceptuan qytetin e Përmetit, duke e bekuar atë me një peizazh piktoresk të përjetshëm. Këtu, malet, kodrat, lumenjtë dhe pyjet krijojnë një natyrë, që të lë pa frymë! Përmeti është kthyer gradualisht në një nga destinacionet më të vizituara të Shqipërisë për aventura në natyrë. Qoftë rafting përgjatë lumit Vjosa, qoftë rekreacion i shëndetshëm në banjat e tij termale natyrore. Pishinat termale Bënja janë shumë të rekomanduara nga mjekët për përfitimet e tyre shëndetësore, por janë gjithashtu të mrekullueshme për t'u zhytur në të për asnjë arsye tjetër përveç kënaqësisë!

Lumi Vjosa rrjedh në të gjithë luginën dhe përfundimisht degëzohet në lumin Langaricë, ky i fundit shtrihet në një kanion me të njëjtin emër. Shpellat brenda Kanionit të Langaricës janë vërtet një pamje që nuk duhen lënë pa u parë! Ujërat e ngrohta bashkohen me përroin e Langaricës, i cili pavarësisht nga temperatura natyrale e ftohtë e lumit, e mban atë në një temperaturë 29-30 gradë celsius gjatë gjithë vitit. Këto janë banjat termale të Bënjës, ose siç quhen në shqip llixha. Ato ndodhen vetëm 13 km nga qendra e Përmetit të bukur. Përgjithësisht shkojnë njerëz që vuajnë nga reumatizma, sëmundjet e lëkurës dhe veshkave. Ata thonë në fakt, se çdo pishinë termale, e pasur me minerale, i shërben një qëllimi të veçantë shërues.

The Guardian: Perënditë duhet të kenë qenë shumë

Bëni një zhytje të shëndetshme!

Pishinat termale të Benjës përmbajnë një përmbajtje të lartë squfuri. Banjat prej guri janë më autentiket dhe si të tilla tërheqin një numër të madh vizitorësh gjatë gjithë vitit. Dimri, kur temperatura në Përmet bie nën 0 gradë celsius është koha më e mirë për t'u zhytur në këto banja të nxehta. 20-25 minuta në pishinë zakonisht mjaftojnë!

The Guardian: Perënditë duhet të kenë qenë shumë

Mos u habitni nëse vëreni njerëz këtu të mbuluar tërësisht me baltë të zezë! Këto depozita me baltë të ujërave termale përmbajnë veti rigjeneruese për lëkurën. Ujërat rrjedhin nga humnerat e thella të shkëmbinjve që rrethojnë kanionin e Langaricës. Ata janë të njohur për qëllimet e tyre shëndetësore që nga lashtësia. Ju mund të gjeni dy nga banjat më të mëdha dhe më të njohura në këmbët e Urës së Katiut (Ura e Gjykatësit). Veçanërisht janë të dobishme për shërimin e sëmundjeve të stomakut dhe reumatizmave. Një vizitë në këto banja natyrale ju ofron përfitime natyrore shëndetësore, ndërsa shijoni peizazhin spektakolar piktoresk të Përmetit.

Ura e bukur osmane është një tjetër atraksion popullor në një zonë shumë të vlerësuar për vlerën e saj arkeologjike. Objektet më të hershme të gjetura në vendbanimet e shpellave këtu i përkasin periudhave neolitike (7000-3000 p.e.s.) dhe eneolitit (3000-2000 p.e.s.)./L.F-dritare.net