Na ndiqni edhe në

Ekonomi

Kapitalizmi nuk do ta mbrojë botën nga kovidi!

Kapitalizmi nuk do ta mbrojë botën nga kovidi!

Nga Mariana Mazzucato

Boris Johnson ia ka atribuar suksesin e vaksinave të Mbretërisë së Bashkuar "kapitalizmit" dhe "lakmisë". Megjithëse këto ishin vërejtje të ashpra, nëse fjalët e kryeministrit janë ndonjë tregues i vizionit të tij se si Britania e Madhe mund të shërohet nga pandemia, ka implikime shqetësuese për politikat e vendit brenda dhe jashtë tij.

Kjo nuk është hera e parë që kryeministri britanik merr mësime të gabuara ekonomike nga kriza e kovidit. As Johnson nuk është personi i parë që ka parë vaksinat si një grusht shteti të sektorit privat. Vlen të kujtohet se vaksina "AstraZeneca" u krijua nga shkenctarët në Universitetin e Oksfordit dhe u zhvillua dhe shpërnda nga gjigandi farmaceutik.

Në të vërtetë, një sasi e madhe e fondeve publike është hedhur në kërkimin, zhvillimin dhe prodhimin e vaksinave. Gjashtë kandidatët kryesorë të vaksinave kanë marrë rreth 12 miliardë dollarë para publike, duke përfshirë 1.7 miliardë dollarë për Oxford / AstraZeneca dhe 2.5 miliardë dollarë për Pfizer / BioNTech. Ky nivel i investimeve përfaqëson një rrezik të madh, por nuk është i vetmi rrezik që sektori publik ka marrë përsipër. Qeveritë kanë përdorur anët më të përparuara të tregut për të garantuar që kompanitë private që prodhojnë me sukses një vaksinë kundër Covid-19.

Fondet publike të shpenzuara për kërkimin dhe zhvillimin janë shpesh më të mëdha, më të rrezikshme, përpara se ndonjë treg të jetë i vlefshëm. Kjo është një ndër arsyet pse kompanitë ishin në gjendje të krijonin një vaksinë antikovid në një kohë rekord. Siç bën të qartë një raport i ri nga Këshilli i Strategjisë Industriale të Mbretërisë së Bashkuar, kthimi i shpejtë i vaksinave Covid-19 do të kishte qenë i pamundur pa përfshirjen e shtetit. Koordinimi efektiv i qeverisë, i drejtuar nga politika industriale te investimet në shkencat e jetës, prokurimi publik strategjik dhe partneriteti publik-privat, ka qenë çelësi për historinë e suksesit të vaksinave kundër Covid-19.

Por ka një paralajmërim kryesor për këtë rrëfim. Pavarësisht nga ndërgjegjësimi i qeverisë për forcën e Mbretërisë së Bashkuar në sektorin e shkencave të jetës dhe synimin e saj për ta rritur atë përmes dy marrëveshjeve të sektorit të ri, aftësia e Britanisë për të prodhuar doza të mjaftueshme, është larg. Dështimi afatgjatë i Britanisë për të mbështetur bazën e saj të brendshme të prodhimit reflektohet në përçarjet e fundit midis BE-së dhe Mbretërisë së Bashkuar për furnizimin e vaksinës Oxford/AstraZeneca. Para krizës, Britania nuk kishte interes për të investuar në një bazë industriale në prodhimin e vaksinave në masë dhe produkteve të tjera të shkencës së jetës. Nëse ministrat do të kishin planifikuar një plan për të investuar në fabrikat britanike të vaksinave para pandemisë së koronavirusit, ato me siguri nuk do të ishin kaq entuziastë.

Prapaskena tregon se pse një strategji industriale afatgjatë, e cila investon në produktivitet dhe rritje ekonomike, dhe në të njëjtën kohë synon sfida më të gjera si kriza e klimës dhe pandemitë e ardhshme, është jetësore. Në vend që ta shihte tani si momentin për të përcaktuar një plan të tillë, Johnson po kërkon kohën për një strategji të arsyeshme industriale.

Fakti se shkurtimet e kërkimeve në Mbretërinë e Bashkuar po ndodhin gjatë një pandemie globale dërgon një mesazh shqetësues në lidhje me përparësitë e Johnson-it. Kur foli për lakminë, ai identifikoi atë që nuk shkon në sistem, jo atë që meriton duartrokitje. Vetëm një vaksinë nuk do të jetë e mjaftueshme për të ndaluar koronavirusin dhe Mbretëria e Bashkuar nuk do të jetë e sigurt nga Covid-19 derisa shumica e popullsisë së botës të vaksinohet. Është jashtëzakonisht e vështirë të shohësh se si lakmia do të ndihmojë që vaksina të vihet në dispozicion për të gjithë njerëzit, në të gjitha vendet,madje falas.

Adresimi i monopolit të kompanive farmaceutike mbi shkencën, njohuritë dhe teknologjinë dhe ndarja me sa më shumë vende të jetë e mundur, do të jetë thelbësore për shkallëzimin dhe decentralizimin e prodhimit të vaksinave në të gjithë botën. Afrika e Jugut dhe India i kanë paraqitur një propozim OBSH-së, mbështetur nga më shumë se 100 vende, për të hequr dorë përkohësisht nga të drejtat e pronësisë intelektuale për teknologjitë e lidhura me kovidin. Një sondazh i fundit zbuloi se 74% e qytetarëve britanikë janë mbështetës të këtij pozicioni.

Kur lakmia është filozofia udhëheqëse e një qeverie, "aparteidi i vaksinave" është i garantuar. Tashmë, 56% e më shumë se 455 milionë dozave të vaksinës u kanë shkuar njerëzve në vendet me të ardhura të larta dhe vetëm 0,1% janë administruar në 29 vendet me të ardhura më të ulëta. Covax, i cili synon të vaksinojë deri në 27% të popullsisë në 92 nga vendet më të varfra, nuk ka mundësi të jetë i mjaftueshëm më vete.

Pasi ka bërë mirë me programin e saj të vaksinave, Britania e Madhe tani duhet të jetë në një bazë të fortë për të ndihmuar në shpërndarjen e një vaksine popullore për botën. Premtimi i qeverisë britanike për të dhuruar vaksina të tepërta është një fillim, por kjo do të jetë aspak e mjaftueshme. Ajo që duhet është një udhëheqje e fortë dhe shpresë. Megjithatë, në vend të kësaj, kryeministri duket se mban pikëpamjen anakronike dhe joproduktive se kapitalizmi dhe lakmia janë ato që do të vaksinojnë botën dhe do të ndihmojnë në rindërtimin e saj pas pandemisë./M.M-dritare.net

*Mariana Mazzucato është profesoreshë në Ekonominë e Inovacionit dhe Vlerës Publike në “University College London”, dhe drejtoresha e Institutit UCL për Inovacion dhe Qëllim Publik (IIPP).